Σιίτες αντάρτες Χούτι φρουρούν σήμερα την ιδιωτική κατοικία του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία συνήθως φρουρείται από αξιωματικούς της προεδρικής φρουράς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον πρόεδρο της χώρας οι δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτόν έκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν και το λιμάνι.

Τα φυλάκια ήταν άδεια και δεν υπήρχαν μέλη της προεδρικής φρουράς στους χώρους της κατοικίας, θέατρο των χθεσινών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντάρτες Χούτι και σε φρουρούς ασφαλείας, είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες.
Οι σιίτες αντάρτες συνοδεύονταν από τεθωρακισμένο όχημα.

Όπως είπε στο Ρόιτερς το μέλος των Χούτι Μοχάμεντ αλ-Μπουκάιτι: «Ο πρόεδρος Χάντι βρίσκεται ακόμη στο σπίτι του. Δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να φύγει».

Αντάρτες Χούτι συγκρούστηκαν χθες Τρίτη με τους φρουρούς ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο και στην ιδιωτική κατοικία του Χάντι κι εισήλθαν στους χώρους του.

Λίγες ώρες μετά την επίδειξη δυνάμεως των Χούτι, σε τηλεοπτική του ομιλία ο ηγέτης τους Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε ότι κανένας, περιλαμβανομένου του προέδρου, δεν είναι πάνω από τις προσπάθειες να γίνει αυτό.

Η ένταση στις σχέσεις του Χάντι και των Χούτι κλιμακώνεται με αφορμή το προσχέδιο Συντάγματος που κατήρτισε η κυβέρνηση με στόχο να συμβάλει στον τερματισμό δεκαετιών συγκρούσεων.

Ο Χάντι είναι σύμμαχος της Δύσης και ένθερμος υποστηρικτής των αμερικανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.