«Την τερατώδη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή», την οποία επέδειξε στο Ιράκ η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εκτελώντας τις τελευταίες ημέρες πολυάριθμους αμάχους, ανάμεσα στους οποίους μορφωμένες γυναίκες, κατήγγειλε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Μια τερατώδης περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή χαρακτηρίζει τα μέλη του ΙΚ» στα εδάφη τα οποία ελέγχει, υποστηρίζει η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής του ΟΗΕ που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η Αρμοστεία επισήμανε πως τρεις γυναίκες δικηγόροι σκοτώθηκαν μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες της φετινής χρονιάς και πως άλλες γυναίκες εκτελέσθηκαν στη Μοσούλη και σε άλλες περιοχές αφού δικάσθηκαν από ένα «ισλαμικό δικαστήριο».

«Εργαζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που είχαν υπηρετήσει σε θέσεις στο δημόσιο τομέα μοιάζουν ιδιαίτερα εκτεθειμένες», δήλωσε.

«Το ΙΚ δημιούργησε στο έδαφος που ελέγχει, με παράνομο τρόπο, αποκαλούμενα ‘ισλαμικά δικαστήρια’, τα οποία επέβαλαν σκληρές και απάνθρωπες ποινές σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε η Σαμντασάνι.

Τα πρόσωπα αυτά καταδικάσθηκαν επειδή «παραβίασαν τις εξτρεμιστικές ερμηνείες του Ισλαμικού Κράτους για τον ισλαμικό νόμο», πρόσθεσε η Σαμντασάνι.

Η Αρμοστεία ανακοίνωσε επίσης πως σκοτώθηκαν και άλλοι άμαχοι ως ύποπτοι ότι παραβίασαν τους κανόνες που θεσπίσθηκαν από το ΙΚ ή ότι είχαν υποστηρίξει την ιρακινή κυβέρνηση.

Τέσσερις γιατροί εκτελέσθηκαν έτσι στο κέντρο της Μοσούλης με την κατηγορία ότι δεν θέλησαν να περιθάλψουν μαχητές του ΙΚ. Εξάλλου 15 άνθρωποι εκτελέσθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι την 1η Ιανουαρίου στη Φαλούτζα επειδή είχαν συνεργασθεί με τις ιρακινές δυνάμεις της τάξης και στις 9 Ιανουαρίου τουλάχιστον 14 άνθρωποι που είχαν αρνηθεί να ορκισθούν πίστη στο ΙΚ σκοτώθηκαν σε μια πλατεία στην Ντουρ.

Η διεθνής οργάνωση εξέφρασε επίσης την αγανάκτησή της για την τύχη που επιφυλάχθηκε σε δύο άνδρες, τους οποίους πέταξαν από την ταράτσα μιας πολυκατοικίας αφού κατηγορήθηκαν για «ομοφυλοφιλικές πράξεις» από ένα «λεγόμενο» δικαστήριο της Μοσούλης.