Παρόλη την παράνομη δράση του, ο διαβόητος Αλ Καπόνε είχε καταφέρει να αποκτήσει τους δικούς του θαυμαστές. Ανθρώπους που σήμερα μπορεί να αναστατωθούν στα νέα ότι η επιβλητική του έπαυλη στο Μαϊάμι κατεδαφίζεται.

Το αρχοντικό στο Μαϊάμι, όπου ο Κάπονε πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, σύντομα θα κατεδαφιστεί, αναφέρει το grunge.com βάσει της National Post, καθώς το ακίνητο αγοράστηκε με σκοπό να καταστραφεί και να δημιουργηθεί στη θέση του από την αρχή ένα νέο και ολοκαίνουριο σπίτι.

Αλ Καπόνε: Κατεδαφίζεται η επιβλητική του έπαυλη στο Μαϊάμι

Το ακίνητο πέρασε στα χέρια των Todd Michael Glaser και Nelson Gonzalez από την Φλόριντα, οι οποίοι ισχυρίζονται για την κατεδάφισή του ότι το σπίτι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. «Η κατεδάφιση είναι ένα μέτρο ασφαλείας. Το σπίτι είναι χάλια. Είναι ντροπιαστικό». Η αρχοντική έπαυλη, που χτίστηκε το 1922, βρίσκεται ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει υποστεί εκτεταμένες πλημμύρες στο υπόγειο τον τελευταίο αιώνα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που υποστηρίζουν ότι το γραφείο επιμένει να γκρεμίσει το σπίτι με σκοπό του το κέρδος. Η έπαυλη του Καπόνε βρίσκεται σε ένα αποκλειστικό νησί μεταξύ Μαϊάμι και Μαϊάμι Μπιτς και αν και ο Glaser και ο Gonzalez αγόρασαν το ακίνητο για 10,75 εκατομμύρια δολάρια, ελπίζουν να χτίσουν ένα νέο ακίνητο που στοχεύει να φτάσει περίπου τα 45 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το grunge.com.

Η συγκεκριμένη έπαυλη ήταν το μέρος όπου ο Καπόνε σχεδίασε τη λεγόμενη σφαγή του «Αγίου Βαλεντίνου», καθώς και το μέρος όπου άφησε την τελευταία του πνοή το 1947, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή στο δωμάτιο επισκεπτών. Επιπλέον, το σπίτι του Καπόνε στο Μαϊάμι αποτελούσε το κλειδί για την πτώση του άλλοτε διαβόητου εγκληματία. Σύμφωνα με το grunge.com, ο τότε πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ ζούσε απέναντι στον κόλπο, και έγινε μάρτυρας των εξωφρενικών πάρτι που διοργανώθηκαν στο σπίτι. Οι πολυτελείς βραδιές κατέληξαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία όταν, τελικά, ο Καπόνε καταδικάστηκε για φορολογική απάτη.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το αρχοντικό να σωθεί χάρη στο Miami Beach Historic Preservation Board, το οποίο έχει προγραμματίσει μια συζήτηση για το μέλλον της οικίας Καπόνε. Σύμφωνα με τη Miami Herald, το αρχοντικό φαίνεται να ικανοποιεί τρεις από τις οκτώ απαιτήσεις του City Code του Μαϊάμι Μπιτς για να χαρακτηριστεί ως ιστορικό κτίριο -παρόλο που χρειάζεται μόνο μία για να κερδίσει την ιδιότητα.

Αυτές περιλαμβάνουν «διακριτικά χαρακτηριστικά μιας ιστορικής περιόδου», «συσχέτιση με γεγονότα που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ιστορία της πόλης, της κομητείας, του κράτους ή του έθνους» και «συσχέτιση με τις ζωές σημαντικών ανθρώπων στην ιστορία της πόλης».

Ορισμένοι επικριτές της προσπάθειας να σωθεί το σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Glaser, ισχυρίστηκαν ότι το να παραμένει το σπίτι ως μνημείο είναι σαν να δοξάζει κανείς τον Καπόνε και τις πράξεις του. Ωστόσο, άλλοι επέμεναν ότι η διατήρηση της ιστορίας δεν είναι το ίδιο με τη λατρεία.

«Πιστεύουμε ότι το σπίτι του Καπόνε είναι μέρος της ιστορίας της πόλης μας: το καλό, το κακό και το άσχημο. Και δεν νομίζουμε ότι πρέπει να γκρεμιστεί και να αντικατασταθεί με ένα νέο», δήλωσε ο σκηνοθέτης Ντάνιελ Σιράλντο και στέλεχος του Miami Design Preservation League.