Η νέα μετάλλαξη Μ του κορονοϊού SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και η οποία, κατά τον ΠΟΥ, θα μπορούσε να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, προς το παρόν έχει μολύνει ελάχιστους ανθρώπους στη Γαλλία, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (SPF) της χώρας, σήμερα, Παρασκευή.

Στα τέλη Αυγούστου ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η μετάλλαξη Μ ή Β.1.621 αποτελεί ένα στέλεχος που «χρήζει παρακολούθησης» από τους επιστήμονες, γράφει το AFP.

Κι αυτό γιατί η εν λόγω παραλλαγή φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να την καθιστούν ανθεκτική στα εμβόλια – ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες τα χαρακτηριστικά της.

Η μετάλλαξη Μ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο.

Έκτοτε, παρακολουθείται η εξέλιξή της αλλά φαίνεται ότι, προς το παρόν «είναι ελάχιστα παρούσα στη Γαλλία», είπε συγκεκριμένα η Σιμπίλ Μπερνάρ-Στεκλέν, υψηλόβαθμο στέλεχος της SPF, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τα κρούσματα «δεν φαίνεται να αυξήθηκαν πρόσφατα» στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πρόσθεσε. Μάλιστα στη Γαλλία οι μολύνσεις φαίνεται ότι μειώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ είχαν αυξηθεί ελαφρά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι υγειονομικές αρχές θα παρακολουθούν, πάντως, «με μεγάλη προσοχή» την εξέλιξή της, κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Μια άλλη παραλλαγή που παρακολουθείται από τους επιστήμονες είναι η νοτιοαφρικανική C.1.2 για την οποία τα δεδομένα «είναι ακόμη αποσπασματικά» και εντοπίζεται «πολύ σποραδικά» στην Ευρώπη, εξήγησε η Μπερνάρ-Στεκλέν.

*Φωτογραφία αρχείου