Άγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή την πύλη και έναν τοίχο του Κεντρικού Τεμένους της Λισαβόνας γράφοντας τον αριθμό «1143», που συνήθως χρησιμοποιείται από νεοναζιστικές ομάδες.

Η αστυνομία της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε ότι «υπήρχαν συνθήματα στο τέμενος», χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν προκρίνει την υπόθεση ότι οι δράστες προέρχονταν από τον ακροδεξιό χώρο.

«Πρόκειται για προβοκάτσια» μετά την επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό στο Παρίσι «όμως δεν αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε», είπε ο ιμάμης, σεΐχης Νταβίντ Μουνίρ, μιλώντας στην εφημερίδα Πούμπλικο.

«Οι αστυνομικές αρχές μας είπαν ότι ο αριθμός 1143 είναι ένας κωδικός που χρησιμοποιούν οι ξενοφοβικές ή νεοναζιστικές ομάδες», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη ο ιμάμης είχε καταδικάσει την επίθεση στη Σαρλί Εμπντό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «βάρβαρη ενέργεια που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ».

Ο αριθμός 1143 παραπέμπει στη χρονιά που υπογράφηκε η συνθήκη της Ζαμόρα μεταξύ του βασιλιά Αλφόνσου Α΄ της Πορτογαλίας και του Αλφόνσου Ζ΄ της Καστίλης, με την οποία επισημοποιήθηκε η ανεξαρτησία της χώρας.