Ένας ηγέτης των σαλαφιστών της Αλγερίας, ο Αμπντελφάταχ Χαμάντας, κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του να μην γιορτάσουν απόψε την Πρωτοχρονιά, καθώς πρόκειται για μια γιορτή των «αιρετικών» και των «απίστων».

«Δεν επιτρέπεται να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, ούτε την Πρωτοχρονιά του Γρηγοριανού ημερολογίου. Δεν είναι δικές μας γιορτές», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Nahar TV, τονίζοντας ότι από την ισλαμική σκοπιά οι γιορτές αυτές είναι «ανήθικες» (χαράμ).

Ο Χαμάντας, ο οποίος ζητά μεταξύ άλλων να απαγορευτούν το αλκοόλ και τα μαγιό στις παραλίες, κάλεσε πρόσφατα την κυβέρνηση της χώρας να καταδικάσει σε θάνατο και να εκτελέσει τον συγγραφέα-δημοσιογράφο Κάμελ Νταούντ για «αποστασία». Όπως είπε, «δεν επιτρέπεται (στους μουσουλμάνους) να στέλνουν ευχετήρια μηνύματα, ούτε να αγοράζουν ή να πουλάνε χριστουγεννιάτικα δέντρα», όπως κάνουν πολλοί Αλγερινοί.

«Όποιος τιμά μια γιορτή των ειδωλολατρών ταυτίζεται μαζί τους», προειδοποίησε, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει το ισλαμικό ημερολόγιο και να καταργήσει το Γρηγοριανό το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Το μουσουλμανικό ημερολόγιο ξεκινά με το Έτος της Εγίρας, όταν ο προφήτης Μωάμεθ εκδιώχθηκε από τους αντιπάλους του από τη Μέκκα και κατέφυγε στη Μεδίνα. Το έτος αυτό αντιστοιχεί στο 622 του Γρηγοριανού ημερολογίου.

«Οι χριστιανοί δεν γιορτάζουν τις δικές μας γιορτές», επισήμανε εξάλλου ο Χαμάντας, ο οποίος είναι επικεφαλής του μη αναγνωρισμένου από τις αρχές Μετώπου Ισλαμικής Αφύπνισης.