Με βασικό σύνθημα «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα» δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο και τη Χάγη σήμερα για να ζητήσουν την απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα που κρατούνται από τις αιγυπτιακές αρχές εδώ και ένα χρόνο.

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος Πίτερ Γκρέστε και ο Καναδοαιγύπτιος Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, που συνελήφθησαν την 29η Δεκεμβρίου του 2013 σε ξενοδοχείο του Καΐρου, καταδικάστηκαν τον Ιούνιο σε επτά χρόνια κάθειρξη για τις φερόμενες σχέσεις τους με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το κίνημα του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Αιγύπτιος συνάδελφός τους Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη στη διάρκεια της ίδιας δίκης.

Με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από τη φυλάκισή τους, περίπου 50 φίλοι και συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο.

Κάποιοι κρατούσαν χειροπέδες και πανό που έγραφαν «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», και «Απελευθερώστε τους τώρα».

Παράλληλα, στη Χάγη πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου στη Χάγη, μεταξύ αυτών και η Ολλανδή δημοσιογράφος Ρένα Νέτιες η οποία καταδικάστηκε ερήμην και η οποία διάβασε μια επιστολή του Φάχμι.

Στην Αυστραλία οι αρχές εκτίμησαν ότι ο Γκρέστε ενδέχεται να αποφυλακιστεί πριν το τέλος του έτους.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ο δημοσιογράφος ενδέχεται να απελευθερωθεί σύντομα. Όμως πρόσθεσε ότι ο Αιγύπτιος ομόλογός της Σάμεχ Σούκρι την προειδοποίησε να μην αναμένει τίποτα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό που θα γίνει την 1η Ιανουαρίου.

Πολλές χώρες έχουν ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να δώσει χάρη στους τρεις δημοσιογράφους, όμως η αιγυπτιακή προεδρία επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν την εκδίκαση της έφεσης.