Την ελπίδα ότι θα μπορέσει να οργανωθεί μια αερογέφυρα με την Καμπούλ εξέφρασε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η κατάσταση στην Καμπούλ αυτήν την στιγμή είναι πολύ συγκεχυμένη.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ένα γερμανικό αεροπλάνο αναμένει άδεια από τις ΗΠΑ προκειμένου να μεταβεί στο Αφγανιστάν και να συμβάλει στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων και ντόπιου προσωπικού. Ωστόσο, η Γερμανίδα υπουργός κάλεσε το ΝΑΤΟ να αντλήσει τα διδάγματα από την αποτυχία του στο Αφγανιστάν.  

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν την Τασκένδη ως κόμβο για την αερογέφυρά τους προς την Καμπούλ. Χθες, Δευτέρα, ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος χρειάσθηκε να προσγειωθεί στην Τασκένδη επειδή απελπισμένοι άνθρωποι, που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν, είχαν μπλοκάρει το διάδρομο προσαπογείωσης στην Καμπούλ.

Οι στρατιωτικές πτήσεις με τις οποίες απομακρύνονται διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης (17/8) αφού ο διάδρομος προσαπογείωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ εκκενώθηκε από τους χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

Συνέπειες

Επιπλέον, σε άλλη της συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας κάλεσε το ΝΑΤΟ – οι αντιπρόσωποι στο οποίο θα συνεδριάσουν σήμερα επειγόντως – να αντλήσει τα διδάγματα από την αποτυχία του στο Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία οφείλουμε να εξετάσουμε στους κόλπους του ΝΑΤΟ» μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια δυτικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, δήλωσε η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί να αναλάβουν αποστολές, τις οποίες μέχρι τώρα αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ.

«Το θέμα θα τεθεί και για εμάς στη συνέχεια, να δούμε αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, να πάρουμε μέτρα που μέχρι τώρα αφήναμε στους Αμερικανούς», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός.

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια το απόγευμα συνέντευξη Τύπου.