Την υιοθέτηση μίας νέας στρατηγικής αντίληψης κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα επαναδιατυπώνει τις κοινές αξίες ΗΠΑ-Ευρώπης και τη δέσμευση για την υπεράσπιση καθενός από τα μέλη του οργανισμού, επιδιώκει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «El Pais», ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να «συμβουλεύεται» την Ευρώπη για όλα τα μεγάλα θέματα και τόνισε πως περιμένει από τις συμμαχικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επαναδιατυπώσουν τη «διαρκή δέσμευσή τους για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μετάβασης» στο Αφγανιστάν, με την απόσπαση περισσοτέρων δυνάμεων για την εκπαίδευση των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Αυτή η νέα στρατηγική αντίληψη αναγνωρίζει νέες απειλές κατά των οποίων πρέπει να αμυνθούμε μαζί, απειλές όπως η τρομοκρατία, οι εγκληματικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο, η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, τα μέσα διασποράς τους και άλλες προκλήσεις», σχολιάζει ο αμερικανός πρόεδρος. «Το νέο δόγμα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σύγχρονες απειλές που απαιτούν μια συνολική απάντηση και θέτει σε εφαρμογή ένα μοντέλο συμμαχίας με άλλες χώρες και άλλους οργανισμούς το οποίο προσιδιάζει στη δική μας στρατηγική εθνικής ασφάλειας».

Ως προς το Αφγανιστάν ο αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν πλήρως τη διαδικασία συμφιλίωσης και επανένταξης των Ταλιμπάν που συμφωνούν με ορισμένους σημαντικούς όρους, όπως είναι η αποκήρυξη της βίας και η ρήξη των σχέσεων με την Αλ Κάιντα.