Να μην προσδιορίζεται καμία χώρα ως απειλή στην οποία «απαντά» η αντιπυραυλική ασπίδα ζητεί η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ να επισημαίνει την κατηγορηματική αντίθεση της χώρας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Το πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας θα καλύπτει όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ανεξαιρέτως. Δεν θα προσδιορίζει το Ιράν, αυτό το είπαμε», υπογράμμισε ο Γκιούλ προσθέτοντας ότι η χώρα του ελπίζει πως τα αιτήματά της θα γίνουν αποδεκτά από τους άλλους συμμάχους-εταίρους της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά τη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας που αρχίζει σήμερα.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να συναινέσει σε ένα σχέδιο που βάζει στο στόχαστρο μια συγκεκριμένη χώρα», υπογράμμισε ο Γκιουλ σημειώνοντας πάντως πως το ΝΑΤΟ είναι ένας αμυντικός οργανισμός που έχει ως αποστολή την προάσπιση των χωρών μελών του κυρίως έναντι κάθε βαλλιστικής απειλής και δεν είναι ένας οργανισμός «εκφοβισμού και απειλής».

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα και αύριο, στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, την απόφαση επί της αρχής η συμμαχία να εξοπλίσει με μια αντιπυραυλική ασπίδα την Ευρώπη για την προστασία της γηραιάς ηπείρου.

Το πρόγραμμα δεν θα θέτει στο στόχαστρο καμιά συγκεκριμένη χώρα, δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν υπονοώντας έμμεσα το Ιράν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

Η Τουρκία φοβάται ότι το σύστημα θα επιδεινώσει τις σχέσεις της με το Ιράν και τη Ρωσία, δύο χώρες με τις οποίες έχει ολοένα αυξανόμενα εμπορικά και οικονομικά οφέλη.