Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να προβάλει αργότερα σήμερα στο Παρίσι την αξία της μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός μουσείου που είναι αφιερωμένο σε αυτό το θέμα, την ώρα που στη Γαλλία και στην Ευρώπη παρατηρούνται τάσεις περιχαράκωσης.

Η πορεία του μουσείου για την Ιστορία της Μετανάστευσης σχετίζεται με τις δυσκολίες που συνδέονται με το θέμα αυτό στη γαλλική κοινωνία: η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου γεννήθηκε τη δεκαετία του 1990, η λειτουργία του ξεκίνησε το 2007, ενώ τα εγκαίνιά του γίνονται μόλις το 2014.

Το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί μία παλιά ιστορία στην πολιτική ζωή της Γαλλίας από τα τέλη της μεταπολεμικής περιόδου της ανάπτυξης. Η γαλλική ακροδεξιά και το Εθνικό Μέτωπο, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, έχει αναγάγει το θέμα αυτό σε βασικό θέμα της πολιτικής ατζέντας του.

«Αντί να εγκαινιάζει ένα μουσείο μετανάστευσης, ο Φρανσουά Ολάντ θα έπρεπε να πολεμά εναντίον της μετανάστευσης που αποτελεί ένα πρόβλημα μνημειώδες, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό» δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό.

Στη Γαλλία το 11% του πληθυσμού είναι μετανάστες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όμως οι παράνομοι μετανάστες τροφοδοτούν την αντιπαράθεση και οι γενιές που προέρχονται από μετανάστες συχνά στιγματίζονται.

Η χώρα είναι μια περιοχή «συνεχούς» μετανάστευσης, και το φαινόμενο αυτό «συνδέεται με την εργασία και την Ιστορία» εκτιμά το περιβάλλον του προέδρου.

«Η επιτυχία της ενσωμάτωσης των μεταναστών αποτελεί τμήμα του εθνικού μας πεπρωμένου» και αυτή η επιτυχία επαφίεται επίσης στην «αναγνώριση αυτής της Ιστορίας» προσθέτει το προεδρικό περιβάλλον.

Για ορισμένους ειδικούς η προεδρική παρέμβαση σημειώνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

«Περιμέναμε ένα σπουδαίο διάγγελμα προς το έθνος την επόμενη ημέρα των εκλογών (το 2012) , όπως έκανε ο Ομπάμα για την υπερηφάνεια που νιώθει κανείς να είναι Γάλλος» τόνισε ο Αλάν Γιακουμποβίτς, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης εναντίον του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra).

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου ακολουθεί την απόφαση της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τον πόλεμο εναντίον του ρατσισμού και του αντισημιτισμού « ως «εθνικό σκοπό την επόμενη ημέρα μίας επίθεσης εναντίον ενός ζευγαριού Εβραίων στα προάστια του Παρισιού που είχε προκαλέσει σοκ στη Γαλλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εγκαινίαση ενός μουσείου αναμένεται να αποτελέσει «μία πολύ σημαντική κίνηση» εκτιμά ο Λουκ Γκρουσόν, ο γενικός διευθυντής του μουσείου.

Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποιούνται επίσης την επόμενη ημέρα της υιοθέτησης από την Εθνοσυνέλευση μίας μεταρρύθμισης χορήγησης ασύλου που στοχεύει στο να μειώσει τον χρόνο της εξέτασης των αιτημάτων.