Σε νέα φάση της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης για την COVID-19 βρίσκεται η Βενεζουέλα, η οποία απευθύνεται πλέον σε πολίτες ηλικίας 40 ετών και άνω, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Κυριακή η αντιπρόεδρος της χώρας η Ντέλσι Ροδρίγκες, καθώς πρόσφατα διαγνώστηκαν κρούσματα της παραλλαγής Delta.  

«Σχεδόν το 19% του πληθυσμού» των 30 εκατομμυρίων κατοίκων «έχει εμβολιαστεί» και «αυτό το (νέο) στάδιο αφορά τους άνω των 40 ετών, κυρίως όσους είναι πιο ευάλωτοι διότι έχουν υποκείμενες παθήσεις» που μεγεθύνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της COVID-19, είπε η κυρία Ροδρίγκες, η τοποθέτηση της οποίας μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, έχοντας στο πλάι της τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η αντιπρόεδρος κάλεσε όλους τους πολίτες άνω των 40 ετών να τηλεφωνήσουν στον ειδικό αριθμό που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες για να οργανωθεί ο εμβολιασμός.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαδούρο είπε πως επίκειται σύντομα η παράδοση δόσεων εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX.

Ο μηχανισμός αυτός, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επιβεβαίωσε ότι θα κάνει παραδόσεις (…) 6,2 εκατ. άνθρωποι θα ανοσοποιηθούν με εμβόλια που έχουμε αγοράσει μέσω του συστήματος COVAX (…). Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να φθάνουν αεροσκάφη» με παρτίδες εμβολίων που «θα ενισχύσουν το πρόγραμμα ανοσοποίησης» που μέχρι στιγμής αξιοποιεί κινεζικά, ρωσικά και κουβανικά εμβόλια, είπε ο αρχηγός του κράτους.

Η παράδοση εμβολίων από τον COVAX, που σκοπό έχει να εγγυηθεί πρόσβαση χωρών με μικρότερα και μεσαία εισοδήματα στα εμβόλια, έχει εξελιχθεί σε σίριαλ που διαρκεί μήνες, καθώς η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και δέσμευση περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό. Στις αρχές του Ιουλίου, ο Νικολάς Μαδούρο είχε φθάσει στο σημείο να απευθύνει τελεσίγραφο στον COVAX, καταγγέλλοντας πως ενώ η χώρα του έχει πληρώσει για εμβόλια, δεν γίνονταν οι παραδόσεις τους.

Προηγουμένως είχε καταγγείλει πως οι ΗΠΑ είχαν δεσμεύσει 10 εκατ. δολάρια, την τελευταία πληρωμή του Καράκας στο πρόγραμμα COVAX, καθώς η Ουάσιγκτον επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην κυβέρνησή του.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής και δεν αναγνωρίζουν τη νομιμοποίηση του Νικολάς Μαδούρο. Επί τρία χρόνια έχουν κλιμακώσει επανειλημμένα τις διπλωματικές πιέσεις και τις οικονομικές κυρώσεις για να αναγκάσουν τον σοσιαλιστή πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία, χωρίς επιτυχία.

Με την άφιξη των εμβολίων από τον COVAX, ο υπουργός Υγείας, ο Κάρλος Αλβαράδο, ελπίζει πως η χώρα θα μπορέσει να επιτύχει ως τον Οκτώβριο στην ανοσοποίηση του 70% του πληθυσμού. «Πάνω από 4,1 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Με αυτά τα νέα εμβόλια που θα έρθουν τον Αύγουστο, θα μπορέσουμε να φθάσουμε στον εμβολιασμό του 70% ενόψει της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων τον Οκτώβριο», είπε.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων από τον Μάρτιο. Κατά τα επίσημα στοιχεία, που αμφισβητεί η αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντάς τα πολύ υποτιμημένα, έχουν καταγραφεί μέχρι εδώ κάπου 3.300 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 305.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.