Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν χωριστά σήμερα τις ανησυχίες τους για ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας στην Τουρκία μετά τις αιματηρές φιλοκουρδικές ταραχές.

«Το νομοσχέδιο, το οποίο προτείνει την επέκταση των εξουσιών της αστυνομίας, υπονομεύει την προστασία των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», εκτιμά σε ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει από το κοινοβούλιο νέα προβληματικά αστυνομικά μέτρα και τώρα θέλει να δώσει στον εαυτό της ακόμη περισσότερες εξουσίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», δήλωσε η Έμμα Σινκλέρ-Ουέμπ, ερευνήτρια του HRW για την Τουρκία.

«Το κοινοβούλιο οφείλει να βάλει φρένο και να βεβαιωθεί πως το νομοσχέδιο αυτό προστατεύει τα δικαιώματα του Ανθρώπου καθώς και την ασφάλεια του κοινού», τόνισε.

Τα μέτρα συζητώνται τώρα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής και πρόκειται να ψηφισθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο από το κοινοβούλιο όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο έχει καταθέσει το νομοσχέδιο που καταγγέλλεται από την κοινωνία των πολιτών, διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, η Κάτι Πίρι, η οποία επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της.

Η βία από την αστυνομία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται παρά ως ύστατη προσφυγή, επιμένουμε να διευκρινίζουμε ότι αυτό οφείλει τουλάχιστον να υπογραμμίζεται σε μια νομοθεσία αυτού του τύπου», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.