Mία κοινωνιολόγος από την Τουρκία που έχει καταφύγει στη Γαλλία, η Πινάρ Σελέκ, ανακοίνωσε ότι ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης εναντίον της κατά τη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Σελέκ κατηγορείται για μία επίθεση που διαπράχθηκε πριν από 16 χρόνια για την οποία εκείνη δηλώνει αθώα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Λυών (κεντροανατολικά) όπου εκείνη διαμένει εδώ και μερικούς μήνες, η Σελέκ υποστήριξε ότι οι δικηγόροι της ζήτησαν αναβολή προκειμένου να απαντήσουν στο αίτημα που υπέβαλε ο εισαγγελέας και ότι η νέα ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για την 19η Σεπτεμβρίου.

«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο». Αυτή η συμπεριφορά της τουρκικής δικαιοσύνη «δείχνει μία εθνικιστική πολιτική θέση που έχει στόχο να εμποδιστεί κάθε διαπραγμάτευση και διαδικασία ανοίγματος, πρόκειται για αυταρχισμό» επισήμανε η κοινωνιολόγος, που είναι γνωστή για το έργο της υπέρ των Κούρδων.

Ηλικίας σήμερα 43 ετών, η Πινάρ Σελέκ, συνελήφθη το 1998 έπειτα από μία έκρηξη που σημειώθηκε στην αγορά των μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης με απολογισμό 7 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Η Δικαιοσύνη προσάπτει στην κοινωνιολόγο ότι είναι μέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ότι κατασκεύασε και τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, μια κατηγορία που εκείνη αρνείται.

Είχε αποφυλακιστεί το 2003 μετά τη δημοσίευση μίας έκθεσης ειδικών που απέδιδαν την έκρηξη σε διαρροή αερίου.

Η κοινωνιολόγος εμφανίστηκε ακόμα πιο απογοητευμένη σήμερα καθώς το ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει τον Οκτώβριο την άρση ενός εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος της.

Τα τουρκικά δικαστήρια επίσης αθώωσαν τρεις φορές την Πινάρ Σελέκ, το 2006, το 2008 και το 2011. Όμως κάθε φορά το Εφετείο ακύρωνε τις ετυμηγορίες.

Το 2012, ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να δικάσει ξανά την κοινωνιολόγο και την καταδίκασε το 2013 σε ισόβια κάθειρξη. Το Εφετείο ακύρωσε και πάλι αυτή την καταδίκη και διέταξε την πραγματοποίηση νέας δίκης.

«Ένας νέος εισαγγελέας πήρε το λόγο, ανέγνωσε ένα έγγραφο όπου επαναλαμβάνονταν λέξη προς λέξη όλες οι κατηγορίες πριν από 16 χρόνια, οι ίδιες φράσεις, οι ίδιες λέξεις, ήταν σοκαριστικό, καθώς πολλά έχουν συμβεί από τότε» τόνισε η Πινάρ.

Ως εκ τούτου οι δικηγόροι της «ζήτησαν την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας προκειμένου να απαντήσουν στις κατηγορίες και να προσαρμόσουν τις αγορεύσεις τους. Ο δικαστής ανέβαλε τη δίκη για την 19η Δεκεμβρίου» προσέθεσε η ίδια.

Σήμερα το πρωί, η επιτροπή στήριξης της Πινάρ Σελέκ και συγγενείς της συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, πριν από τη δίκη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Εμείς έχουμε τη συνείδησή μας ήρεμη όμως δεν πρόκειται για μια δίκαιη Δικαιοσύνη, διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις, θα συνεχίσουμε τη δικαστική μας μάχη και δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας» είπε η Σεϊντά Σελέκ, αδελφή και δικηγόρος της Πινάρ Σελέκ, πριν από την ακροαματική διαδικασία.