Το Μεξικό έχει προχωρήσει πολύ στην οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά δεν είναι μυστικό ότι η χώρα παλεύει με το έγκλημα. Σύμφωνα με το BBC, τα δεδομένα του 2020 κατατάσσουν τη χώρα στη 19η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο σε ποσοστά δολοφονιών. Αν και αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ -που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας- οι ανθρωποκτονίες στο Μεξικό αυξάνονται σταθερά από το 2014.

Όλη η αλήθεια για τους αιματηρούς πυροβολισμούς στους Ολυμπιακούς του Μεξικό το 1968

Οι πυροβολισμοί κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 αποτέλεσαν το αιματηρό αποκορύφωμα των διαμαρτυριών των φοιτητών και βάζοντας στο επίκεντρο την αυταρχική κυβέρνηση του Μεξικού εκείνη την εποχή, αναφέρει το grunge.com. Μόλις 10 ημέρες πριν από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού, ο στρατός της χώρας πυροβόλησε ένα πλήθος άοπλων φοιτητών διαδηλωτών που έλαβαν θέση ενάντια στη βία και την καταστολή που άρχισε να κυριαρχεί στη χώρα.

Το περιστατικό συνέβη στις 2 Οκτωβρίου του 1968, στην πλατεία Three Cultures Square στο συγκρότημα κατοικιών Tlatelolco Plaza, και οι ακριβείς λεπτομέρειες της σφαγής παραμένουν ένα μυστήριο μέχρι σήμερα. Ενώ η αρχική έκθεση της κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων περιγράφουν μια πολύ πιο βάναυση εικόνα με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών.

Τη στιγμή των πυροβολισμών, ο πρόεδρος της χώρας ήταν ο Gustavo Diaz Ordaz, του οποίου η κυβέρνηση αντιμετώπισε δριμύ κριτική από την αντιπολίτευση για την αυταρχική της πολιτική. Όπως σημειώνει το grunge.com, η κυβέρνηση δεν προέβη σε επίσημη έρευνα για το περιστατικό, ενώ με την πάροδο των ετών, το ενδιαφέρον για την αποκάλυψη της αλήθειας αύξησε τους τεκμηριωμένους θανάτους σε 40. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ερευνητές που ισχυρίζονται ότι ο αριθμός των νεκρών φτάνει ακόμη και τους 3.000.

Η ανησυχητική αλήθεια πίσω από το συμβάν εμφανίστηκε αφού επίσημα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η Προεδρική Φρουρά δημιούργησε ένα σχέδιο για να παράσχει στους στρατιώτες του Μεξικού λόγο να ανοίξουν πυρ εναντίον των φοιτητών. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Προεδρική Φρουρά τοποθέτησε ελεύθερους σκοπευτές στα κτίρια γύρω από την πλατεία Tlatelolco. Αυτοί οι ελεύθεροι σκοπευτές φέρεται να αποτελούν μέρος μιας συνωμοσίας ώστε να επιτεθούν στα στρατεύματα και να τους δώσουν την εντύπωση ότι δέχτηκαν επίθεση από τους φοιτητές, ωθώντας τους να επιστρέψουν τους πυροβολισμούς.