Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις άνδρες του προσωπικού ασφαλείας, σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά στην είσοδο του αεροδρομίου του Μογκαντίσου.

Στόχος ήταν η αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία διευκρινίζοντας ότι κανένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ δεν επλήγη.

«Ο καμικάζι εισχώρησε ανάμεσα στη συνοδεία ασφαλείας και τα θωρακισμένα οχήματα του ΟΗΕ και ανατίναξε το αυτοκίνητό του προσκρούοντας σε ένα από τα οχήματα της συνοδείας», δήλωσε ο αστυνομικός Μοχάμεντ Λιμπάν.

«Έχω δει τέσσερα πτώματα μέχρι τώρα, αλλά πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα θύματα. Διεξάγουμε έρευνα, χάος επικρατεί στην περιοχή», δήλωσε. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το σημείο, που έχει καλυφθεί από σύννεφα καπνού.

H επίθεση σημειώθηκε κοντά στην αυστηρά φρουρούμενη είσοδο του αεροδρομίου του Μογκαντίσου. Από το σημείο αυτό υπάρχει πρόσβαση στην φρουρούμενη περιοχή όπου βρίσκονται ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες της σομαλικής πρωτεύουσας και όπου σημειώνονται συχνά επιθέσεις, η ευθύνη για τις οποίες τις περισσότερες φορές αποδίδεται στους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, αλλά οι Σεμπάμπ έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στο Μογκαντίσου και σε άλλες πόλεις, από τότε που οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης τους εξεδίωξαν από τις μεγάλες πόλεις της κεντρικής και νότιας χώρας.

Η Σομαλία δεν έχει κεντρική κυβέρνηση μετά την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991. Έκτοτε, διαρκής εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη χώρα που έχει παραδοθεί στις πολιτοφυλακές των πολεμάρχων, τις εγκληματικές συμμορίες και στις ισλαμιστικές οργανώσεις.