Για «σταθερή και βιώσιμη πρόοδο» των αεροπορικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, προειδοποιώντας όμως ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς.

«Καθώς οι ιρακινές δυνάμεις αποκτούν ξανά ισχύ, η ταχύτητα και η ένταση των αεροπορικών επιχειρήσεων του συνασπισμού μας θα επιταχυνθούν παράλληλα», είπε ο Χέιγκελ.

«Θα υπάρξουν αποτυχίες. Αλλά βλέπουμε μια σταθερή και βιώσιμη πρόοδο» στην προσπάθεια να φθαρεί και να καταστραφεί η μαχητική ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στην ενίσχυση του ιρακινού στρατού, είπε ο Χέιγκελ μιλώντας ενώπιον μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ εξήγησαν λεπτομερώς στα μέλη του Κογκρέσου την επιχειρησιακή κατάσταση των Αμερικανών στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει τη χρηματοδότηση με 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και μια νέα άδεια για τη συνέχιση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι τα επιπλέον στρατεύματα δεν θα εμπλακούν σε χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις.

«Αυτά τα στρατεύματα θα συμβάλλουν στην ενίσχυση και ανασύσταση των ιρακινών δυνάμεων, θα επεκτείνουν γεωγραφικά την αποστολή μας, αλλά όχι την ίδια την αποστολή» τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.