Η υπόθεση της Βαλερί Μπακό έχει συνταράξει τη γαλλική κοινή γνώμη, προκαλώντας διαμάχη σχετικά με το αν τα θύματα θα πρέπει να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση, απαιτώντας οι κατηγορίες σε βάρος της να αποσυρθούν.

Η μητέρα τεσσάρων παιδιών σκότωσε τον κακοποιητικό πατριό και μετέπειτα σύζυγό της, ο οποίος την εξέδιδε σε οδηγούς φορτηγών. Σήμερα η Μπακό κατέρρευσε στο δικαστήριο, όταν ένας γάλλος εισαγγελέας είπε ότι δεν θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή αν κριθεί ένοχη για τη δολοφονία, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

H 40χρονη Βαλερί Μπακό ομολόγησε ότι σκότωσε τον Ντανιέλ Πολέτ, ο οποίος ήταν κατά 25 χρόνια μεγαλύτερός της και είχε μετατρέψει τη ζωή της σε μια πραγματική κόλαση. Βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να περάσει τη ζωή της στη φυλακή αν καταδικαστεί.

Η εξήγηση που έδωσε ήταν ότι τη χτυπούσε και τη βίαζε συχνά και την εξωθούσε στην πορνεία. «Ήθελα να σώσω εμένα και τα παιδιά μου, είπε η Μπακό ενώπιον του δικαστηρίου.

Δραματικές ήταν και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Παρασκευής, στη διάρκεια της πέμπτης ημέρας της δίκης της, όταν ο γενικός εισαγγελέας Ερίκ Ζαλέ είπε ότι η κατηγορούμενη «δεν θα έπρεπε να επιστρέψει στη φυλακή». Ο ίδιος επέμεινε ότι αν η Μπακό κριθεί ένοχη, πρέπει να τιμωρηθεί με φυλάκιση πέντε ετών, τα τέσσερα με αναστολή.

Ήδη η γυναίκα έχει περάσει έναν χρόνο σε κράτηση, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα ελευθερωνόταν αμέσως.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη την προσωπικότητα της κατηγορούμενης, Βαλερί Μπακό – ένα θύμα όλη της τη ζωή», είπε ο Ζαλέ. Απευθυνόμενος προς τους ενόρκους είπε: «Οπότε οποιαδήποτε ποινή αποφασίσετε πρέπει να είναι μειωμένη».

«Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στους εαυτούς σας είναι αυτή: πρέπει η Βαλερί Μπακό να επιστρέψει στη φυλακή; Προφανώς όχι. Έχει ήδη εκτίσει έναν χρόνο στην προφυλάκισή της».

«Η προμελετημένη δολοφονία δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοάμυνα. Είναι πρόθεση να σκοτώσεις, προμελετημένη, στο πλαίσιο της ενδοδοικογενειακής βίας. Αυτό το δικαστήριο πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο. Αλλά υπάρχουν και διαφορετικές συνθήκες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το γεγονός ότι την ξυλοκοπούσε για τόσο καιρό, το γεγονός ότι ήθελε να επιβιώσει», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.

Ακούγοντας τα δραματικά αυτά λόγια, η εξαντλημένη Μπακό αισθάνθηκε αδιαθεσία και οι δικηγόροι της ζήτησαν τη διακοπή της συνεδρίασης.

Βαλερί Μπακό: Η συγκλονιστική της ιστορία

Η Βαλερί Μπακό, 40 ετών, σκότωσε τον Ντανιέλ Πολέτ στις 13 Μαρτίου 2016 με μία σφαίρα στον αυχένα, έπειτα από 24 χρόνια βιασμών, ακραίας βίας και εξαναγκασμού σε εκπόρνευση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση περιέγραψε τις ακραίες βιαιοπραγίες τις οποίες υπέστη επί σχεδόν 25 χρόνια η Βαλερί Μπακό και τον φόβο της για τη συνέχισή τους στην ίδια την κόρη της Καρλίν, 14 ετών, κατά το χρονικό σημείο της δολοφονίας.

Ψυχίατροι και ψυχολόγοι επεσήμαναν ότι η κατηγορούμενη δεν είχε καμία άλλη διέξοδο παρά να «εξαφανίσει» τον σύζυγό της, καθώς υπέφερε από τη συνεχή του επήρεια και την παρακολούθηση, σε σημείο ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να καταθέσει μήνυση.

Η Βαλερί Μπακό περιέγραψε πώς ο σύζυγός της την είχε απειλήσει επανειλημμένως με όπλο, διαβεβαιώνοντάς την ότι «την επόμενη φορά δεν θα αστοχήσει». Αλκοολικός και βίαιος την εξέδιδε επί 14 χρόνια στο πίσω μέρος του οικογενειακού Peugeot 806, απαιτώντας από αυτήν να φοράει ακουστικό για να ακούει τις οδηγίες που της έδινε.

Στα 12 της χρόνια βιάστηκε για πρώτη φορά από τον Ντανιέλ Πολέτ, που ήταν τότε εραστής της μητέρας της. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε το 1996, αλλά αποφυλακίστηκε το 1997 και επέστρεψε στην οικογενειακή εστία.«Και όλα ξεκίνησαν από την αρχή όπως πριν», διηγείται η Βαλερί Μπακό στο βιβλίο της «Όλος ο κόσμος ήξερε», που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.