Η Ρωσία δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της πρότασης που έκανε η Γαλλία και η Γερμανία για την διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Φυσικά και ακούσαμε για την πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλές λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν τη διεξαγωγή της Συνόδου στους ομολόγους τους των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την κίνηση αυτή στοχεύουν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Στη Σύνοδο προτάθηκε να συμμετέχει και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Προβληματική μια σύνοδος κορυφής με τη Ρωσία, λέει ο Λετονός πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιδιώκει διάλογο ανώτατου επιπέδου με τη Ρωσία χωρίς αλλαγή πορείας από το Κρεμλίνο, που έχει προσαρτήσει την Κριμαία από το Κίεβο και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Ένας διάλογος πρέπει να έχει ένα ορισμένο κόστος και για τη Ρωσία», είπε ο Καρίνς κατά την άφιξή του στις συνομιλίες των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τις σχέσεις της Ένωσης με τη Μόσχα.

«Διαφορετικά φαίνεται σαν η Ρωσία να προσαρτά την Κριμαία, να διεξάγει πόλεμο στο Ντονμπάς και η Ευρώπη να σηκώνει τους ώμους και να εξακολουθεί να επιδιώκει τον διάλογο»

«Η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται αυτό το είδος ελεύθερων παραχωρήσεων ως ένδειξη δύναμης», είπε.

Ο Καρίνς πρόσθεσε πως οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να διαμορφώσουν μια κοινή νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και θα πρέπει να καθυστερήσουν οιεσδήποτε αποφάσεις για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι το φθινόπωρο όταν μια τέτοια κοινή στάση θα έχει σταθερά εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής των επικεφαλής των κοινών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (ο ίδιος) δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση αν αυτή περιλαμβάνει τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.