Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαίωσε σήμερα τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τροποποιήσει στους κανόνες που απαγορεύουν στους Εβραίους να προσεύχονται στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα και «του επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ να διατηρήσει το καθεστώς» που διέπει την Πλατεία των Τεμενών, «καθώς και τον παραδοσιακό ρόλο της Ιορδανίας εκεί, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών», όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Την Πλατεία των Τεμενών διαχειρίζεται το Ουάκφ, ένα θρησκευτικό ίδρυμα που ελέγχεται από την Ιορδανία, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967.

«Συμφωνήσαμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ηρεμήσει η κατάσταση», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του το Αμάν ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών «ο βασιλιάς υπενθύμισε ότι η Ιορδανία αρνείται κατηγορηματικά οποιοδήποτε μέτρο μεταβάλλει τον ιερό χαρακτήρα του τεμένους αλ Άκσα και το θέτει σε κίνδυνο ή αλλάζει το ισχύον καθεστώς».

Βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη το 1967, οι Εβραίοι μπορούν να επισκέπτονται την Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους Μουσουλμάνους, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί.

Τον τελευταίο καιρό ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από εθνικιστές Ισραηλινούς ώστε να αλλάξει το καθεστώς της Πλατείας, που είναι επίσης ιερός τόπος και για τους Εβραίους, οι οποίοι τον αποκαλούν το Όρος του Ναού, και να τους επιτρέψει να προσεύχονται.

Η πλατεία αυτή είναι στο επίκεντρο των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τις τελευταίες ημέρες. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Τετάρτη στο σημείο αυτό, όταν δεκάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Πλατεία.

Εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν για μερικές ώρες την πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμενών την προηγούμενη εβδομάδα.

Εξάλλου η Ιορδανία ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για τις «επαναλαμβανόμενες ισραηλινές παραβιάσεις» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των ιερών τόπων των Μουσουλμάνων.