Προς μια καθαρή νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, παρότι απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα, οδεύει -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα- ένας εκλεγμένος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην τοπική Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Ο Ρότζερ Φρίμαν, ο οποίος είχε εκλεγεί για πρώτη φορά με το Δημοκρατικό Κόμμα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας Ουάσινγκτον, συγκεντρώνει το 53% των ψήφων έναντι ενός 46,9% που εξασφαλίζει ο αντίπαλός του, ο Ρεπουμπλικάνος Τζακ Ντόβι.

Όμως ο Φρίμαν, ο οποίος ήταν 48 ετών, απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα μετά τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Τα ψηφοδέλτια ωστόσο είχαν ήδη σταλεί με το ταχυδρομείο στους ψηφοφόρους στην Ουάσινγκτον, όπου η διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά με επιστολικές ψήφους.

«Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο», σχολίασε ο Μπράιαν Ζίλστρα, ένας εκπρόσωπος των πολιτειακών αρχών. «Ωστόσο, υπάρχει διαδικασία για τέτοιες περιπτώσεις».

Αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και η καταμέτρηση κι εφόσον ο Φρίμαν κερδίσει πράγματι, η έδρα του στην πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταληφθεί από τους Δημοκρατικούς, εξήγησε ο Ζίλστρα.

Οι Δημοκρατικοί στην εκλογική περιφέρεια του Φρίμαν, η οποία συμπεριλαμβάνει δύο κομητείες, θα προτείνουν 3 ονόματα για την επιλογή του προσωρινού αντικαταστάτη του θανόντος. Κατόπιν θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία η οποία θα κρίνει ποιος εξ αυτών θα καταλάβει την έδρα για έναν χρόνο, ορίζει ο εκλογικός νόμος στην πολιτεία.

Κατόπιν θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία, το 2015, ώστε να αναδειχθεί νέος βουλευτής, για το υπόλοιπο της θητείας του σώματος.