Την παράταση των μέτρων για τον κορονοϊό για ακόμα τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 19 Ιουλίου, στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον σήμερα Δευτέρα (14/6).

Όπως μεταδίδει ο Guardian, o Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται για τέσσερις εβδομάδες η χαλάρωση των μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι δεύτερες δόσεις εμβολίου, λέγοντας ότι ο επιπλέον χρόνος θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες περιττούς θανάτους.

Ο Τζόνσον είπε ότι τα δεδομένα ήταν πλέον σαφή ότι χρειάστηκαν δύο δόσεις του εμβολίου για την καταπολέμηση της νέας παραλλαγής Δέλτα, επισημαίνοντας ήταν σωστό να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να γίνουν σε εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους δεύτερες δόσεις. «Έχουμε την ευκαιρία – τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες – να σώσουμε πολλές χιλιάδες ζωές εμβολιάζοντας εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους», είπε.

Ο Τζόνσον μείωσε το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης από 12 εβδομάδες σε οκτώ για τους άνω των 40.

Σε συνέντευξη τύπου ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι «είναι λογικό να περιμένουμε λίγο περισσότερο» για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαζόμαστε περισσότερο από 4 εβδομάδες και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις 19 Ιουλίου», είπε.

«Σε κάποια φάση, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», τόνισε ο Τζόνσον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου «θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας».

Μπόρις Τζόνσον: Τι είπε για την παραλλαγή Δέλτα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, λόγω της κυκλοφορίας της παραλλαγής Δέλτα, αν δεν έκανε τίποτα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στο επίπεδο στο οποίο ήταν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Με βάση το σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Τζόνσον τον Φεβρουάριο, οι περισσότεροι περιορισμοί θα αίρονταν στις 21 Ιουνίου, θα άνοιγαν δηλαδή πλήρως οι παμπ, τα εστιατόρια, τα νάιτκλαμπ και άλλοι χώροι φιλοξενίας. Αυτό τώρα θα γίνει στις 19 Ιουλίου.

«Όπως έχουν τα πράγματα και με βάση τις ενδείξεις που βλέπω τώρα, έχω την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες», είπε ο πρωθυπουργός.

Η κατάσταση θα εξεταστεί και πάλι στις 28 Ιουνίου. Ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε όμως ότι θωρείται απίθανο να χαλαρώσουν τα μέτρα νωρίτερα από τις 19 Ιουλίου.

Το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία καταγράφηκαν 7.742 νέα κρούσματα της Covid-19 και 3 θάνατοι. Ο Τζονσον επισήμανε ότι τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 64% την εβδομάδα, ενώ αυξάνεται επίσης και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, πιστεύεται ότι είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του νέου κορονοϊού που κυριαρχούσε μέχρι τώρα στη Βρετανία και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.