Κάλεσμα προς τους διεθνείς δωρητές οι οποίοι υποστηρίζουν τη Σομαλία να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος λιμός στη χώρα αυτή, απηύθυνε από το Μογκαντίσου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από δυο δεκαετίες, αλλά και από παρατεταμένες ξηρασίες.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ανθρωπιστική κατάσταση αυτής της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στον Τύπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης-αστραπής που κάνει στο Μογκαντίσου. «Πάνω από τρία εκατομμύρια Σομαλοί έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια και ο αριθμός αυτός δυστυχώς αυξάνεται».

«Ζητώ ρητά από τους δωρητές να αυξήσουν τις συνεισφορές τους για να αποφευχθεί ένας νέος λιμός», πρόσθεσε.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο Μογκαντίσου, τον Σεπτέμβριο 2011, ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε ένας Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα αυτή μέσα σε σχεδόν μια εικοσαετία. Είχε σημειωθεί αφού ο ΟΗΕ είχε κηρύξει επίσημα τη χώρα σε κατάσταση λιμού, το καλοκαίρι της χρονιάς εκείνης – μια κρίση από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό όσον αφορά τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA), περίπου 218.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών συνεχίζουν ως σήμερα να είναι θύματα του φαινομένου του υποσιτισμού στη Σομαλία, ενώ συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επιβιώνουν σε συνθήκες οι οποίες είναι στα όρια του λιμού.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως στερείται των χρηματοοικονομικών μέσων για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής: δεν έχει λάβει παρά μόλις το ένα τρίτο από τα 933 εκατ. δολάρια τα οποία είχε ζητήσει για τον σκοπό αυτό.