Κάτω από δρακόντεια μέτρα υπό το βλέμμα ισχυρών τουρκικών δυνάμεων γίνεται η διέλευση των Κούεδων Πεσμεργκά, οι οποίοι μετά από μία εβδομάδα καθυστερήσεων από την πλευρά της Τουρκίας κατευθύνονται στο Κομπάνι για να ενισχύσουν τους Κούρδους του YPG που μάχονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι περίπου 150 Πεσμεργκά προσγειώθηκαν με αεροσκάφος από το Ιράκ και οδεύουν πλέον προς τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία, όπου βρίσκεται η πόλη Κομπάνι. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, από το αεροδρόμιο του Σανλίουρφα στη νότια Τουρκία ξεκίνησαν -υπό ισχυρότατη αστυνομική φύλαξη- λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαχητές που είχαν προσγειωθεί από το Αρμπίλ.

Το πράσινο φως από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης δόθηκε με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαν ενταθεί οι διεθνείς πιέσεις για να επιτραπεί η διέλευση των Πεσμεργκά αλλά και ορισμένων δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού προς τον Κομπάνι.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και οχηματοπομπή Πεσμεργκά με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα, τα οποία αναμένεται να ενωθούν με τις δυνάμεις των Κούρδων του Κομπάνι ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.