Επιστρέφει η οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλες πόλεις της Ινδίας με μεγάλες ουρές επιβατών για λεωφορεία στο οικονομικό κέντρο του Μουμπάι, ενώ κίνηση επικράτησε και πάλι στους δρόμους του Νέου Δελχί ύστερα από το καταστροφικό δεύτερο κύμα κορονοϊού που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τα 100.636 νέα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι τα χαμηλότερα στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου από τις 6 Απριλίου, και πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα, όταν καταγράφονταν περισσότερα από 400.000, επιτρέποντας στις αρχές να ξανανοίξουν τμήματα της οικονομίας, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Πρέπει να σώσουμε τους εαυτούς μας από την μόλυνση αλλά και να επαναφέρουμε την οικονομία στη σωστή τροχιά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Δελχί Άρβιντ Κετζριουάλ. Ο ίδιος έδωσε εντολή τα καταστήματα της πρωτεύουσας να ανοίγουν εκ περιτροπής τις μονές και τις ζυγές ημέρες του μήνα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συναθροίσεις, αλλά επέτρεψε σε γραφεία και το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο στο Δελχί να λειτουργεί με το 50% της δυναμικότητάς του.

Ωστόσο, διατηρήθηκαν κάποιοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση για γεύματα εντός των εστιατορίων και η χρήση θεάτρων και γυμναστηρίων σε μια πόλη που ακόμα ανακάμπτει αργά από την έξαρση κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο που υπερφόρτωσε τα νοσοκομεία.

Κορονοϊός: Υποτιμημένα τα στοιχεία, λένε οι ειδικοί

Τα νοσοκομεία είχαν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους στάθμευσης κλινικών αλλά και στα σπίτια τους, ενώ τα αποτεφρωτήρια και τα νεκροτομεία πάσχισαν να αντιμετωπίζουν την ασταμάτητη εισροή πτωμάτων.

Η Ινδία κατέγραψε 2.427 θανάτους κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει τα 349.186, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, συγκριτικά με πάνω από 4.000 νεκρούς κάθε ημέρα στο αποκορύφωμα της κρίσης, ενώ ο απολογισμός των κρουσμάτων βρίσκεται τώρα στα 28,9 εκατ.

Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δύο αριθμοί είναι σοβαρά υποεκτιμημένοι και στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετές φορές υψηλότεροι από τα επίσημα στοιχεία.

Οι αρχές στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται το Μουμπάι, επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να λειτουργούν έως αργά το απόγευμα, με το ήμισυ των υπαλλήλων τους, ενώ άνοιξαν τα γυμναστήρια και τα κέντρα αισθητικής αν και οι κινηματογράφοι και τα εμπορικά κέντρα έμειναν κλειστά.

Οι προσπάθειες εκ νέου ανοίγματος καταβάλλονται ενώ οι αρχές προσπαθούν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό του σχεδόν 1,4 δισ. κατοίκων σε μια στρατηγική που σύμφωνα με αξιωματούχους είναι ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το όποιο τρίτο κύμα των κρουσμάτων.

Ωστόσο οι περιορισμένες προμήθειες σημαίνουν ότι λιγότερο από το 5% των 950 εκατ. ενήλικων Ινδών έχουν λάβει τις υποχρεωτικές δύο δόσεις των εμβολίων.

Η πίεση για επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει αυξηθεί καθώς εκατομμύρια εξαρτώνται από το ημερομίσθιό τους για πληρώσουν το ενοίκιο ή να αγοράσουν τρόφιμα.

«Άνοιξα το κατάστημά μου ύστερα από 40 ημέρες», δήλωσε ο Μόνου Γιάνταβ, πωλητής τσαγιού, στο δίκτυο ANI το οποίο συνεργάζεται με το Reuters, από τη βόρεια πόλη Βαρανάσι, προσθέτοντας ότι έχει επιστρέψει ένα μέρος μόνο των πελατών του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.