Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν να συντονίσει τις αμερικανικές προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Έμπολα, έπειτα από τις επικρίσεις που δέχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση ότι η απάντησή της στην επιδημία ήταν αργή και ανεπαρκής, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Κλάιν, δικηγόρος και επιχειρηματίας, υπήρξε σύμβουλος του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και επιτελάρχης του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Παλαιότερα έχει διατελέσει επιτελάρχης του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ και της πρώην γενικής εισαγγελέως Τζάνετ Ρίνο.

«Ο Κλάιν, ένας δικηγόρος, αναλαμβάνει τη θέση διαθέτοντας ισχυρά διαπιστευτήρια στον τομέα της διαχείρισης, μεγάλη εμπειρία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και καλές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, περιλαμβανομένου του προέδρου», σημείωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η απόφαση να διοριστεί ο Κλάιν στη θέση του «τσάρου του Έμπολα» ελήφθη μετά τη μόλυνση μιας δεύτερης νοσοκόμας στο Ντάλας η οποία είχε συμμετάσχει στην ιατρική ομάδα που περιέθαλψε τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από πολλούς κοινοβουλευτικούς για τις προσπάθειές της να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας στις ΗΠΑ.