Η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) παρά τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει εξαιτίας της στάσης της στη συριακή κρίση, διαβεβαίωσε σήμερα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Παραμένουμε ειλικρινά προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία και αποφασισμένοι να την προωθήσουμε» δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος τύπου του AKP, Μπεσίρ Αταλάι.

«Το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών έχει καθοριστεί αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό και εμείς θα ενημερώσουμε για τις λεπτομέρειες την άλλη πλευρά» συνέχισε ο Αταλάι.

«Νέες συζητήσεις θα ξεκινήσουν σύντομα και θα γίνουν νέες συναντήσεις».

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια με στόχο να τερματίσουν την εξέγερση των Κούρδων που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40.000 ανθρώπων από το 1984 απειλούνται πλέον σοβαρά.

Την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Τουρκίας για να καταγγείλουν την άρνηση της Άγκυρας να παρέμβει στρατιωτικά προκειμένου να βοηθήσει τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την συριακή πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στις διαδηλώσεις έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε τη Δευτέρα θέσεις του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας για πρώτη φορά μετά την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει οι αντάρτες το Μάρτιο του 2013.