Τις επισκέψεις τους στο σούπερ μάρκετ ξανάρχισαν οι Βρετανοί, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19 ανεβάζει ρυθμούς, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η εταιρία αναλύσεων αγοράς Kantar ανέφερε ότι οι καταναλωτές έκαναν 58 εκατ. περισσότερες επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ στις 12 εβδομάδες έως τις 16 Μαΐου απ’ ό,τι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν η Βρετανία είχε πληγεί από το πρώτο κύμα του κορονοϊού.

«Όσο η εμβολιαστική εκστρατεία προχωρά ολοταχώς, οι καταναλωτές νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά για να επιστρέψουν στα καταστήματα», ανέφερε ο Φρέιζερ ΜακΚέβιτ, στέλεχος της Kantar.

Έως χθες πάνω από 38 εκατ. Βρετανοί είχαν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την Kantar, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ίσως περιορίζεται η μεγάλη εβδομαδιαία εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ, μια τάση που επανεμφανίστηκε πέρυσι όταν οι Βρετανοί προσπαθούσαν να μειώσουν τον χρόνο που βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με την εταιρία, το μέσο μέγεθος του καλαθιού των αγορών μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα στις 22,82 λίρες, το χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Μάρτιο.

Το ποσοστό των αγορών σε διαδικτυακά σούπερ μάρκετ, ένα ακόμα ορόσημο των καταναλωτικών συνηθειών της περασμένης χρονιάς, παρέμεινε πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019 αλλά υποχώρησε από το 13,9% του Απριλίου στο 13,4% τον τελευταίο μήνα.

Ανοίγει τον Ιούλιο για διεθνή ταξίδια η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία αναμένεται να υιοθετήσει πιστοποιητικό Covid-19 για να βοηθήσει τους πολίτες να κινούνται πιο ελεύθερα από τα μέσα Ιουλίου στην Eυρωπαίκή Ένωση, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Irish Times επικαλούμενη πρόσωπα που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις που διεξάγονται στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας δήλωσε την περασμένη εβοδμάδα πως η κυβέρνηση μπορεί να εισαγάγει το αποκαλούμενο «πράσινο πιστοποιητικό» πριν από τα τέλη Ιουλίου, ημερομηνία που είχε αναφερθεί νωρίτερα, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από αεροπορικές εταιρείες και εργοδότες να ανοίξουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, η Ιρλανδία επιβάλλει από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην 27μελή ΕΕ. Συμβουλεύει τους πολίτες να μην πραγματοποιούν μη απαραίτητα ταξίδια, επιβάλλει πρόστιμα σε ανθρώπους που πηγαίνουν σε αεροδρόμια για να φύγουν διακοπές και υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχείο για όσους φθάνουν από έναν αριθμό χωρών.

Πιστοποιητικό Covid θα χορηγείται δωρεάν από τις υγειονομικές αρχές στις χώρες της ΕΕ σε ανθρώπους που έχουν κάνει εμβόλιο, έχουν αρνητικό τεστ ή έχουν ανοσία, έχοντας αναρρώσει από τον ιό.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα ανακοινώσει την Παρασκευή τα σχέδιά της για την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών, μαζί μ’ ένα χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19 στους τομείς του τουρισμού, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας.