Στην ανατολική Ουκρανία σκοτώθηκαν επτά ουκρανοί στρατιώτες τις τελευταίες 24 ώρες, σε έναν από τους πιο βαρείς απολογισμούς για τον στρατό από τις 5 Σεπτεμβρίου οπότε τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών», έξι εκ των οποίων από νάρκες που είχαν τοποθετήσει φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο.

Εξάλλου πέντε πολίτες που παρίσταντο σε μια κηδεία σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Μαριούπολης, του στρατηγικής σημασίας λιμένα στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης.

Φιλορώσοι αυτονομιστές βομβάρδισαν το χωριό Σαρτάνα, έξω από τη Μαριούπολη.

Πολλοί όλμοι εξερράγησαν στο χωριό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε πολίτες και να τραυματιστούν δέκα ακόμη, επεσήμανε η δημαρχία στον ιστότοπό της.

Στο μεταξύ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα τον διορισμό του επικεφαλής της Εθνοφρουράς στη θέση του υπουργού Άμυνας της χώρας.

Η υποψηφιότητα του στρατηγού Στέπαν Πόλτορακ, 49 ετών, που υποβλήθηκε από τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, εγκρίθηκε από 245 βουλευτές έναντι ενός που τάχθηκε κατά.

Ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς, μιας μονάδας που δημιουργήθηκε εν μέρει από εθελοντές, γίνεται ο τέταρτος υπουργός Άμυνας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοευρωπαίους τον Φεβρουάριο.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη από ειρήνη και μόνο σύγχρονες και ευέλικτες ένοπλες δυνάμεις με καλή εκπαίδευση και εξοπλισμό μπορούν να το εγγυηθούν. Ξέρω τι πρέπει να κάνω», υπογράμμισε ο Πόλτορακ απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο στρατηγός Πόλτορακ έγινε γνωστός για τον σχηματισμό της Εθνοφρουράς, ένα σώμα που εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών και στο οποίο ενσωματώθηκαν εθελοντές που προήλθαν από το κίνημα αμφισβήτησης της πλατείας Μαϊντάν.

Οι δυνάμεις αυτές ενεπλάκησαν στις πιο σκληρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο στρατός κάποιες φορές συνάντησε δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης και της γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε στους βουλευτές ότι ο νέος υπουργός Άμυνας θα ασχοληθεί πρώτα απ’ όλα «με τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος άμυνας», και «με την ανοικοδόμηση του συστήματος ανεφοδιασμού» του στρατού.

Ο Πόλτορακ αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Οκτωβρίου, και αντικαθιστά τον Βαλέρι Γκετελέι που παύθηκε από τον Ποροσένκο μετά τις ήττες που υπέστη ο ουκρανικός στρατός στα ανατολικά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.