Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Μπαϊράμ Ρετζέπι ισχυρίζεται ότι τα γκράφιτι υπέρ του Ισλαμικού Κράτους, στον πέτρινο περίβολο της ορθόδοξης Μονής του Ντέτσανι, τα έγραψαν παιδιά.

«Οι δράστες είναι ανήλικοι και θα συζητήσουμε με τους γονείς τους ώστε αυτές οι ανοησίες να μην επαναληφθούν» δήλωσε ο κ. Ρετζέπι.

Από την πλευρά του, ο ηγούμενος της Μονής Σάββα Γιάνιτς αναφέρει ότι «τα παιδιά που εννοεί ο κ. Ρετζέπι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα επειδή φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ου Τσε Κα (UCK) μπροστά από την είσοδο της Μονής και όχι για τα γκράφιτι».

«Αυτές οι δηλώσεις προσβάλλουν την κοινή λογική και στοχεύουν στην απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης» επισημαίνει ο ηγούμενος Σάββα Γιάνιτς.

Εκτιμά δε, ότι πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια αφού όπως είπε και χθες εμφανίστηκαν νέα συνθήματα υπέρ του ISIS σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα του Ντέτσανι.

Ο επίσκοπος Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου Θεοδόσιος ζήτησε από τη διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης KFOR να τοποθετηθεί κατά μήκος των ορίων του κτήματος της Μονής αγκαθωτό συρματόπλεγμα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, στον πέτρινο τοίχο που περιβάλει τη Μονή Βισόκι Ντέτσανι στο Κόσοβο,
εμφανίστηκαν γκράφιτι με τα αρχικά του Ισλαμικού Κράτους- ISIS, του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου- UCK και η φράση: «Το χαλιφάτο έρχεται».

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε ότι «η εξτρεμιστική ιδεολογία του ισλαμικού κράτους διείσδυσε βαθιά μέσα στους πόρους της κοινωνίας του Κοσόβου».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Novosti» του Βελιγραδίου είπε ακόμη ότι «το γεγονός ότι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους δημόσια πλέον καλούν για τη δημιουργία παγκόσμιου χαλιφάτου είναι ανησυχητικό και απαιτείται συντονισμένη δράση των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο εξτρεμισμός».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.