Δύο νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιήσε σήμερα ο συνασπισμός, υπό τις ΗΠΑ, στο νοτιοδυτικό τομέα της πόλης Κομπάνι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το εν τρίτον της κουρδικής πόλης τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

«Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περισσότερο του ενός τρίτου του Κομπάνι. «Ολες οι ανατολικές συνοικίες, μικρό τμήμα του βορειο-ανατολικού τομέα και μία περιοχή στα νοτιοανατολικά», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν.

«Παρά την λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων, το ΙΚ προέλασε τη νύχτα και κατέλαβε το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας στον βορειο-ανατολικό τομέα της πόλης. Στη διάρκεια των μαχών, ένας διοικητής των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ο Σίντι Τζάμο, και ορισμένοι άνδρες του σκοτώθηκαν» είπε ο Ραχμάν.

Από τη Δευτέρα, όταν οι τζιχαντιστές εισήλθαν στο Κομπάνι, η τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας έχει γίνει πεδίο σφοδρών οδομαχιών, αλλά η αναλογία δυνάμεων είναι δυσμενής για τους Κούρδους, καθώς το ΙΚ διαθέτει θωρακισμένα οχήματα και όπλα εξελιγμένης τεχνολογίας, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

Οι τζιχαντιστές «προελαύνουν αργά λόγω της ισχυρής αντίστασης των Κούρδων και των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού. Μια από τις επιδρομές αυτές είχε στόχο το κτίριο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά την κατάληψή του από το ΙΚ», υπογράμμισε ο Ραχμάν.

Οι μάχες φέρεται να προκάλεσαν τον θάνατο 30 ανθρώπων και στα δύο στρατόπεδα τη χθεσινή νύχτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που επιμένει στο γεγονός ότι ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποιούνται εδώ και μέρες εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να σπάσουν την πολιορκία της πόλης. Οι επιθέσεις αυτές «δεν θα φέρουν μια λύση και δεν θα σώσουν το Κομπάνι», προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.