Τουλάχιστον 30 Κούρδοι μαχητές και αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγάκια στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον 30 μέλη των YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού) και των Ασάγες (Κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας) σκοτώθηκαν όταν δύο καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν τα παγιδευμένα φορτηγάκια τους στη δυτική είσοδο της Χασάκα» είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών η μία από την άλλη.

Οι δράστες έβαλαν στο στόχαστρο δύο θέσεις των YPG και των Ασάγες, μεταξύ των οποίων και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην είσοδο της Χασάκα.

Ένα μέρος της πόλης αυτής ελέγχεται από τους Κούρδους ενώ η υπόλοιπη είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες οι Κούρδοι της Συρίας πολεμούν εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που προσπαθεί να καταλάβει τη μεθοριακή πόλη Κομπάνι.

Νωρίτερα σήμερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν το μαύρο λάβαρό τους σε ένα κτίριο στα περίχωρα της κουρδικής πόλης.

Η βορειοανατολική επαρχία Χασάκα, που συνορεύει με το Ιράκ και την Τουρκία, έχει πληθυσμό περίπου 1 εκατομμυρίου κατοίκων. Από αυτούς, το 70% είναι Κούρδοι και το υπόλοιπο 30% Άραβες.