Ένα από τα πιο παράδοξα που ισχύει για την Αλάσκα είναι το γεγονός ότι κατέχει τόσο το ανατολικότερο όσο και το δυτικότερο σημείο των ΗΠΑ. Μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με τη γεωγραφία της, τα ημισφαίρια της Γης και τον 180ο μεσημβρινό.

Για να κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει πρέπει να ξεσκονίσετε λίγο τις γνώσεις σας και να θυμηθείτε ότι ο βασικός μεσημβρινός είναι η κοινώς αποδεκτή γραμμή μήκους που ορίζεται ως το μηδέν. Τέμνει τη Γη κάθετα και ξεκινάει από το βόρειο πόλο, διέρχεται από το παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς της Αγγλίας και καταλήγει στο νότιο πόλο. Αν και η ύπαρξή της είναι καθαρά αφηρημένη, ενέχει παγκόσμιο ενοποιητικό ρόλο για την μέτρηση του χώρου (χάρτες) και του χρόνου (ρολόγια) με συνέπεια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτή η γραμμή, λοιπόν, από τη μία πλευρά είναι ο πρωταρχικός μεσημβρινός και ο 180ος μεσημβρινός (180ο) από την άλλη. Μαζί, ορίζουν το ανατολικό και δυτικό ημισφαίριο της Γης, με τις ΗΠΑ να πέφτουν σχεδόν εντελώς στο δυτικό ημισφαίριο. Τα νησιά Aleutian, λοιπόν, της Αλάσκας φτάνουν μέχρι την άκρη του δυτικού ημισφαιρίου στον 180ο μεσημβρινό καθιστώντας το νησί Amatignak (179ο δυτικά), στην Αλάσκα -μέρος του Εθνικού καταφυγίου άγριας ζωής της Αλάσκας- το δυτικότερο σημείο των ΗΠΑ.

Στην Αλάσκα, ωστόσο, συναντάται και το ανατολικότερο σημείο των ΗΠΑ, το ακατοίκητο νησί Semisopochnoi, το οποίο ανήκει, επίσης, στο σύμπλεγμα των νησιών Aleutian, που διασχίζουν το μεσημβρινό 180º, στο ανατολικό ημισφαίριο. Έτσι, η Αλάσκα εκτός από το πιο βόρειο σημείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνιστά και το πιο δυτικό και ανατολικό κράτος, ταυτόχρονα, κατά μήκος, στις ΗΠΑ, λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιών Aleutian που διασχίζουν τον 180ό μεσημβρινό, καθιστώντας τα τόσο το ανατολικότερο, όσο και το δυτικότερο σημείο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα γράφει ο Ken Jennings στο Conde Nast Traveller, «To Semisopochnoi και τα δώδεκα περίπου Aleutian νησιά που βρίσκονται πέρα από αυτό είναι τόσο δυτικά που είναι πραγματικά ανατολικά»! Συνολικά, η απόσταση μεταξύ των ανατολικότερων και των δυτικότερων σημείων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόλις 115 χιλιόμετρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.