Ο θρόνος των Ζουλού στη Νότια Αφρική είναι ανοιχτός και δεν είναι λίγοι αυτοί που τον διεκδικούν, γαλαζοαίματοι και «αντάρτες».

Ο βασιλιάς Zwelithini είναι νεκρός, όπως νεκρή είναι και η βασίλισσα της φυλής. Κάτι που οδήγησε σε μια ανηλεή μάχη εξουσίας για τον θρόνο, με δικαστικές μάχες, δημόσιες προσβολές, ακόμα και απειλές για δηλητηρίαση των πολιτικών αντιπάλων.

Το BBC μεταδίδει από το Γιοχάνεσμπουργκ ποιοι είναι οι βασικοί διεκδικητές του θρόνου, μετά τον χαμό του Πατέρα του Έθνους, βασιλιά Goodwill Zwelithini, 8ου μονάρχη των Ζουλού.

Ο Zwelithini διαδέχτηκε τον πατέρα του το 1971 και ήταν απόγονος του βασιλιά Cetshwayo, του ηγέτη της φυλής στον πόλεμο του 1879 κατά των βρετανικών δυνάμεων.

Είχε 28 παιδιά από 6 γυναίκες. Πέθανε στις 12 Μαρτίου στο νοσοκομείο, παραμένοντας στον θρόνο για μισό αιώνα.

Μόνο που ο θάνατός του άφησε κενό εξουσίας και τα μέλη της βασιλικής αυλής ερίζουν για το ποιος θα τον διαδεχτεί. Κάποιοι αμφισβητούν μέχρι και τη διαθήκη του για να ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας.

Ο Zwelithini επέλεξε πάντως τη βασίλισσα Mantfombi Dlamini-Zulu ως προσωρινή διάδοχό του, εκείνη πέθανε ωστόσο αιφνιδίως κατά τη διάρκεια του τρίμηνου πένθους που είχε κηρυχθεί για τον μονάρχη του έθνους των 11 εκατ. ανθρώπων. Και πέθανε πριν ανακηρύξει τον διάδοχο του θρόνου.

Όλοι περίμεναν πως θα ήταν ο μεγαλύτερος γιος της και σπουδαγμένος στην Αμερική, ο 46χρονος πρίγκιπας Misizulu, ο νέος βασιλιάς, βρήκε ωστόσο απέναντί του πολλούς μνηστήρες του θρόνου.

Στη μάχη για την εξουσία, οι βασικοί παίκτες κλειδιά είναι η πρώτη γυναίκα του Zwelithini, βασίλισσα Sibongile Dlamini, ο πρωτότοκος γιος της οποίας και δελφίνος του θρόνου, πρίγκιπας Lethukuthula, πέθανε κι αυτός μυστηριωδώς τον Νοέμβριο.

Στην ίντριγκα είναι μπλεγμένοι και τα αδέλφια του βασιλιά, ο πρίγκιπας Mbonisi και η πριγκίπισσα Thembi, αλλά και ο φύλαρχος Mangosuthu Buthelezi, που κινεί παρασκηνιακώς τα νήματα.

Ο θεσμός της βασιλείας είναι πολύ σημαντικός για το έθνος των Ζουλού…