Συγκλονίζει ο Μιχάλης Μπάρμπας, Έλληνας καθηγητής σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ινδία που έχει επιταχθεί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα όπου τα κρούσματα και οι θάνατο από κορονοϊό έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.

«Οι εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά είναι ένας διαρκής αγώνας. Τα ασθενοφόρα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Πολλοί άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι. 18, 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από κορονοϊό μέχρι σήμερα», αναφέρει ο Μιχάλης Μπάρμπας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος βλέπει καθημερινά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μία τεράστια μάχη. Ακόμη και ξενοδοχεία έχουν πλέον μετατραπεί σε νοσοκομεία, ενώ χιλιάδες ασθενείς περιμένουν σε αυτοκίνητα και πεζοδρόμια για λίγο οξυγόνο: “Η Ινδία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μέσα σε μία μεγάλη κρίση. Είναι φυσικό σε πολλές περιοχές να υπάρχει έλλειψη οξυγόνου. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μίαμιση εβδομάδα. Με όλη μας την καρδιά βοηθούμε σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη οι γιατροί και οι νοσοκόμες δίνουν έναν μεγάλο αγώνα.”.

Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων. Στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

«Τις επόμενες θα χρειαστούν 500.000 κρεβατια, 200.000 νοσοκόμες και 150.000 γιατροι! Το ινδικό στέλεχος διαδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Είναι φυσικό να είναι όλοι ανήσυχοι. Ξέρουμε ότι θα νικήσει η Ινδία», δηλώνει ο Μιχάλης Μπάρμπας.

Η κατάσταση στη χώρα που θρηνεί τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων στον πλανήτη χαρακτηρίζεται χαοτική.

Τα λιγοστά μέλη της ελληνικής κοινότητας στη χώρα του 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων παραμένουν ενωμένα σε αυτή τη μάχη».

Έτοιμη προς αποστολή είναι η βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στην Ινδία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας της να βρίσκεται υπό εξαιρετική πίεση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα των ινδικών αρχών και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έχει έτοιμες προς αποστολή 90 φιάλες οξυγόνου συνολικής χωρητικότητας 440 λίτρων, καθώς και υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια και λοιπά μέσα αυτοπροστασίας).

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το αίτημα για παροχή συνδρομής, η Πολιτική Προστασία κινητοποιήθηκε για την προμήθεια των φιαλών οξυγόνου», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

«Είναι αυτονόητη η ανταπόκριση της Ελλάδας στην έκκληση κάθε χώρας για παροχή βοήθειας. Σε αυτή την μάχη που δίνει η παγκόσμια κοινότητα έναντι της πανδημίας, η χώρα μας είναι παρούσα όπου κι όποτε χρειάζεται. Η Ελλάδα, εξάλλου, αποτελεί ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και στηρίζει έμπρακτα τον μηχανισμό εκτάκτων αναγκών της ΕΕ RescEU – είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που συμμετείχε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού κοινού αποθεματικού για ιατρικό υλικό ζωτικής σημασίας που σχετίζεται με τη διαχείριση της πανδημίας. Ελπίζω από καρδιάς η συνεισφορά της Ελλάδας να προσφέρει ανακούφιση στη δοκιμαζόμενη Ινδία», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.