Ενώπιον των δικαστικών του κακουργιοδικείου του Παλέρμο κλήθηκε να καταθέσει ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με θέμα πιθανή διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με την μαφία.

Η εν λόγω διαπραγμάτευση, σύμφωνα με καταθέσεις σειράς μεταμελημένων μαφιόζων, φέρεται να έλαβε χώρα στην αρχή της δεκαετίας του 1990, με στόχο να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις της Κόζα Νόστρα, κατά ιταλών εισαγγελέων και γνωστών αξιοθέατων της χώρας.

Επισήμως, οι ανώτατοι ιθύνοντες των ιταλικών δημοκρατικών θεσμών αρνούνται ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση πραγματοποιήθηκε —ή έστω σχεδιάστηκε— ποτέ.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ιταλός πρόεδρος είχε τονίσει σε γραπτή του παρέμβαση ότι «δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο ή λεπτομέρεια που να μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη για την συγκεκριμένη δίκη».

Παρά ταύτα, οι δικαστικοί του Παλέρμο αποφάσισαν να του ζητήσουν να καταθέσει με την λογική ότι «η σημασία μιας κατάθεσης κρίνεται βάσει της σχέσης της με το αντικείμενο της δικαστικής υπόθεσης και όχι σύμφωνα με όσα ο κάθε μάρτυρας μπορεί να γνωρίζει ή να μην γνωρίζει».

Η κατάθεση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (ο οποίος χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών από το 1996 μέχρι το 1998, στην πρώτη κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι) θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία μόνον εισαγγελέων και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η σχετική ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμη αποφασιστεί αλλά ο Ιταλός πρόεδρος ανέφερε σε ανακοινωθέν ότι «δεν έχει κανένα απολύτως κώλυμα ή αντίρρηση να καταθέσει το γρηγορότερο δυνατόν».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.