Άνοδο σημείωσε η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Τόνι Άμποτ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Newspoll, που έφτασε το 41%, έναντι των Εργατικών που συγκεντρώνουν 34%.

Η δημοτικότητα ενισχύθηκε από το φόβο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Αυστραλίας, αλλά και από τη συμμετοχή της Αυστραλίας στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ανάλογη άνοδο δείχνουν και άλλες δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση Αμποτ κατέθεσε σχέδιο νόμου που δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία, ενισχύοντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Η νέα νομοθεσία, που συζητείται στο αυστραλιανό κοινοβούλι, θα δίνει τη δυνατότητα στην Aστυνομία να συλλαμβάνει χωρίς ένταλμα των δικαστικών Aρχών όποιον θεωρεί ύποπτο, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στοιχεία για την ενοχή του υποψήφιου τρομοκράτη. Η σύλληψη του υπόπτου θα επαφίεται στην κρίση του αστυνομικού, ο οποίος και θα τον συλλαμβάνει.

Παράλληλα, η Aστυνομία θα μπορεί να κρατά έναν ύποπτο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανησυχεί για τον αριθμό των πολιτών της που πιστεύεται ότι μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό των τζιχαντιστών. Μεταξύ αυτών είναι ένας βομβιστής αυτοκτονίας που σκότωσε τρεις ανθρώπους στη Βαγδάτη τον περασμένο Ιούλιο και δύο άνδρες που διακρίνονται σε φωτογραφίες στα social media να κρατούν τα κομμένα κεφάλια στρατιωτών της Συρίας.