Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση του Τζο Μπάιντεν, με την οποία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει αναφορά στην Κωνσταντινούπολη ως Constantinople κι όχι ως Istanbul.

Όπως είναι λογικό, η τοποθέτηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από την πλευρά της Τουρκίας, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να αντιδρούν με έντονο τρόπο.

Τόσο το ίδιο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο κι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσωπικά απέρριψαν τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουά Οκτάι, αλλά κι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για πολιτικοποίηση συζητήσεων που πρέπει να γίνονται από ιστορικούς και «παρεμβάσεις τρίτων» στα θέματα της Τουρκίας.

Επιπλέον, υπήρξε και «τουρκική επίθεση» στα social media του Τζο Μπάιντεν με μηνύματα υπέρ της Τουρκίας.