Μια τελετή ορκωμοσίας ενός προέδρου των ΗΠΑ, αδιαμφισβήτητα στρέφει τα βλέμματα και τα φώτα όλου του πλανήτη πάνω της. Ωστόσο, πόσα πράγματα γνωρίζετε για τα διαδικαστικά ή τα γεγονότα που κρύβονται πίσω από αυτήν; Παρακάτω θα βρείτε τρεις συναρπαστικές αλήθειες, τις οποίες αξίζει να γνωρίζετε.

Ο πρόεδρος με τη μεγαλύτερη ομιλία είχε τη συντομότερη θητεία

Η συντομία μπορεί αποδειχθεί ως αρετή για τους προέδρους των ΗΠΑ, κάτι που δεν ίσχυε για τον Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο οποίος χρειάστηκε δύο ώρες για να ολοκληρώσει την ομιλία των 8,445 λέξεων κατά την ορκωμοσία του το 1841. Ένα μήνα μετά, ο 68χρονος πρόεδρος πέθανε από πνευμονία, ίσως λόγω της παρατεταμένης έκθεσής του στις κρύες καιρικές συνθήκες εκείνης της ημέρας, χωρίς τον κατάλληλο ρουχισμό. Αντιθέτως, οι πρόεδροι που έδωσαν τις συντομότερες ομιλίες ήταν οι: Τζορτζ Ουάσιγκτον (135 λέξεις στη δεύτερη ορκωμοσία του), Φραγκλίνος Ρούσβελτ (559 λέξεις στην τέταρτη ορκωμοσία του) και Αβραάμ Λίνκολν (701 λέξεις στη δεύτερη ορκωμοσία του). Στο σύνολό τους, και οι τρεις αυτές ομιλίες ήταν συντομότερες από μια μόνο πρόταση -πάνω από 700 λέξεις- στην εναρκτήρια ομιλία του Τζον Άνταμς.

Αρχικά η ημερομηνία ορκωμοσίας ήταν στις 4 Μαρτίου

Μέχρι το 1937, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ορκιζόντουσαν στις 4 Μαρτίου, τέσσερις μήνες μετά την Ημέρα των Εκλογών. Με τις τεχνολογικές εξελίξεις που απαιτούν λιγότερο χρόνο για την έγκυρη καταμέτρηση των ψήφων και τη μεταφορά τους στην Ουάσιγκτον, η 20η τροπολογία, η οποία επικυρώθηκε το 1933, μετέφερε την ημέρα της ορκωμοσίας τους στις 20 Ιανουαρίου. Στην περίπτωση που η 20η Ιανουαρίου πέφτει Κυριακή, η δημόσια τελετή λαμβάνει χώρα στις 21 Ιανουαρίου. Ο Φραγκλίνος Ν. Ρούσβελτ το 1937 ήταν ο πρώτος πρόεδρος που ορκίστηκε στο αξίωμα στις 20 Ιανουαρίου.

Η τελετή ορκωμοσίας για τέσσερις προέδρους έμοιαζε με όρκους γάμου

Το Σύνταγμα δεν καθόριζε ακριβείς οδηγίες για το πώς οι δικαστές πρέπει να διαχειρίζονται τους προεδρικούς όρκους, επομένως η τελετή της ορκωμοσίας ανά τους αιώνες ποικίλλει αρκετά. Για τέσσερις από αυτούς, όμως, ο τρόπος αποδοχής των καθηκόντων τους, έμοιαζε περισσότερο με ανταλλαγή όρκων γάμου! Οι επικεφαλής δικαστές, λοιπόν, Έντουαρντ Γουάιτ και Ταφτ απήγγειλαν οι ίδιοι ολόκληρο τον όρκο, θέτοντάς τον υπό μορφή ερώτησης προς τους μελλοντικούς προέδρους Γούντροου Ουίλσον, Ουόρεν Χάρντινγκ, Κάλβιν Κούλιτζ και Χέρμπερτ Χούβερ, με τους τελευταίους να απαντούν με ένα απλό «Δέχομαι».