Το Περού, που δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά το όριο των 13.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε μια ημέρα, σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ενημέρωσε πως επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 13.326 κρούσματα του νέου κορονοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός κατά 400 και πλέον περιπτώσεις υψηλότερος από το προηγούμενο ρεκόρ, την 1η Απριλίου (12.916 κρούσματα). Συνολικά, τους 13 μήνες που το Περού πλήττεται από την πανδημία, έχουν καταγραφεί 1.681.063 μολύνσεις.

Το ίδιο διάστημα διαπιστώθηκαν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, 337 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, που αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 56.149 νεκρούς από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Το ρεκόρ θανάτων μέσα σε μια ημέρα (384) σημειώθηκε τη 10η Απριλίου.

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας πλήττει σκληρά το σύστημα των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία πλησιάζουν στα όριά τους: το τρέχον διάστημα νοσηλεύονται σε αυτά 15.119 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων 2.603 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Σε πολλές περιοχές, καταγράφονται πλέον οξείες ελλείψεις ιατρικού οξυγόνου.

Στη Λίμα, την πρωτεύουσα, το 40% των ασθενών μολύνεται από το επιλεγόμενο P1, το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Όσκαρ Ουγάρτε.

Αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι επέβαλε εκ νέου υποχρεωτικό περιορισμό στο σπίτι στους κατοίκους της Λίμας και 41 από τις 196 επαρχίες του Περού, κυρίως στην περιφέρεια των Άνδεων και κατά μήκος των ακτών στον Ειρηνικό.

Τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν τον Μάρτιο, όμως ήρθησαν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, την Κυριακή.

Οι Περουβιανοί πήγαν να ψηφίσουν, παρά την υγειονομική κρίση. Στο Περού η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική. Οι μεταβατικές αρχές εξάλλου είχαν αποκλείσει την αναβολή της ψηφοφορίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι για την προεδρία – 18 συνολικά – οργάνωσαν συγκεντρώσεις με πλήθη οπαδών τους, κάτι που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις από τους γιατρούς.

Οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, ο Πέδρο Καστίγιο, εκπαιδευτικός, υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, και η Κέικο Φουχιμόρι, υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, την 6η Ιουνίου.