Δυο ανθρώπους νεκρούς άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη Σλοβενία. Εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, που προκάλεσαν πλημμύρες, μια 17χρονη και ένας 30χρονος έχασαν τη ζωή τους.

Αναλυτικότερα, η 17χρονη έχασε τη ζωή της το Σάββατο, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε, παρασύρθηκε από χείμαρρο κοντά στην πόλη Βράνσκο της Σλοβενίας ενώ μία μέρα αργότερα, εντοπίστηκε το άψυχο σώμα του 30χρονου οδηγού του οχήματος.

Οι πλημμύρες έπληξαν το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της χώρας, κυρίως τις περιοχές στις λεκάνες απορροής των ποταμών Κρκα και Σάβα. Χιλιάδες σπίτια βυθίστηκαν στα νερά στις πληγείσες περιοχές και εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι κόπηκαν στα δύο από 240 κατολισθήσεις.

Στο κεντρικό τμήμα της Κροατίας, στην περιοχή της πόλης Κάρλοβατς, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ανόδου της στάθμης των ποταμών Κοράνα και Κούπα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός σπιτιών και καταστημάτων και να καταστραφούν οι υποδομές επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Σήμερα το πρωί, ήχησαν στην πόλη οι σειρήνες κινδύνου λόγω της σημαντικής υποχώρησης της στάθμης των υδάτων των δύο ποταμών και της διέλευσης μεγάλου υδάτινου κύματος από τη συνοικία Σίσλιαβιτς.

Ο δήμαρχος του Κάρλοβατς, Νταμίρ Γέλιτς είπε ότι σύντομα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία πλημμύρισαν 750 σπίτια (στις καταστροφικές πλημμύρες τον περασμένο Μάιο είχαν πλημμυρίσει 500 κατοικίες).

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Όμως, η καταστροφή είναι τεράστια. Το νερό ήρθε και πήρε ό,τι είχαμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε από τις πλημμύρες του Μαΐου, τόνισε.

Στην περιοχή του Σίμπενικ προκλήθηκαν ζημιές στο σύστημα υδροδότησης και με βάση τις αναλύσεις η υπηρεσία δημόσιας υγείας συνέστησε στους κατοίκους να καταναλώνουν μόνον εμφιαλωμένο νερό.

Στην περιοχή Πόκουπλιε του Σίσακ, κάτοικοι, με τη βοήθεια μελών του κροατικού στρατού, όλο το βράδυ ενίσχυαν τα αναχώματα στον ποταμό Κούπα.

Μάχη με το υγρό στοιχείο δίνουν και οι κάτοικοι και περίπου 700 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στην πληγείσα περιοχή Ζάζινα.

Σε κατάσταση επαγρύπνησης είναι οι αρχές τριών δήμων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Γκράντισκα, Κοστάινιτσα και Κόζαρασκα Ντούμπιτσα, καθώς αναμένεται να φθάσει από την Κροατία και να κορυφωθεί πλημμυρικό κύμα στους ποταμούς Ούνα και Σάβα.

Στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες τις προηγούμενες μέρες η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, όπως ανακοινώθηκε από την αρχή πολιτικής προστασίας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Σε τρεις συνοικίες του Πριέντορ πλημμύρισαν 250 σπίτια από υπερχείλιση των ποταμών Σάνα και Γκομιένιτσα.