Λίγο πριν από το γάμο του με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος κέρδισε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου -και όχι του βασιλιά, καθώς, σύμφωνα με το BBC News, ο τίτλος δίνεται μόνο σε άντρες που κληρονομούν το θρόνο- και έγινε το τέταρτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που κατείχε το δουκάτο.

Ο τίτλος δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1726, όταν δόθηκε στον πρίγκιπα Φρέντερικ, εγγονό του Βασιλιά Τζορτζ Α’. Ο επόμενος κάτοχος ήταν ο πρίγκιπας Τζορτζ, ο μελλοντικός βασιλιάς Τζορτζ III, ενώ ο τρίτος κάτοχος ήταν ο Πρίγκιπας Άλφρεντ, ο δεύτερος γιος της Βασίλισσας Βικτώριας. Πέρασαν αρκετές δεκαετίες πριν ο τίτλος χρησιμοποιηθεί ξανά, αυτή τη φορά για το σύζυγο της μελλοντικής βασίλισσας.

Πρόκειται για έναν τίτλο, σχεδόν, συνώνυμο με τον Πρίγκιπα Φίλιππο, κυρίως λόγω του ομώνυμου προγράμματος βραβείων « Duke of Edimburgh», το οποίο ενθαρρύνει παιδιά από όλες τις κοινωνικές τάξεις να μάθουν νέες δεξιότητες, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να προσφέρουν με το έργο τους στις κοινότητές τους.

Με την επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο, του Μπάκιγχαμ την περασμένη Παρασκευή για το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου σε ηλικία 99 ετών, γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι εκείνος που θα κληρονομήσει τον τίτλο του.

Σύμφωνα με το Letters Patent George VI που εκδόθηκε όταν ο τίτλος δόθηκε στον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947, ο πρίγκιπας Κάρολος θα γίνει ο επόμενος Δούκας του Εδιμβούργου μετά το θάνατο του πατέρα του.

Ωστόσο, σε μια ανακοίνωση το 1999 πριν από το γάμο του Πρίγκιπα Έντουαρντ με τη Σόφι Ράι-Τζόουνς, το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ δήλωσε ότι η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Κάρολος είχαν συμφωνήσει ότι μετά το θάνατό της και την άνοδο του πρίγκιπα Καρόλου στο θρόνο, ο πρίγκιπας Έντουαρντ, ο νεότερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και του Πρίγκιπα Φίλιππου, θα γίνει ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ένας βασιλιάς ανεβαίνει στο θρόνο, τυχόν τίτλοι που κατέχει συγχωνεύονται με το στέμμα και παύουν να υπάρχουν, ενώ στη συνέχεια μπορούν να εκχωρηθούν εκ νέου σε κάποιον άλλον. Αυτό σημαίνει ότι ο Έντουαρντ θα λάβει τον τίτλο όταν ο Κάρολος γίνει Βασιλιάς. Όταν ο Έντουαρντ λάβει τον τίτλο, η σύζυγός του θα γίνει η Δούκισσα του Εδιμβούργου, ένας τίτλος που σήμερα κατέχει η ίδια η Βασίλισσα.