Οι ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ έχουν περικυκλώσει το Μαϊντουγκούρι και ετοιμάζονται να επιτεθούν σε αυτήν την κρίσιμης σημασίας εμπορική πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, προειδοποίησε σήμερα μια ομάδα εξεχουσών προσωπικοτήτων της περιοχής.

Η Μπόκο Χαράμ «έχει περικυκλώσει πλήρως την πόλη Μαϊντουγκούρι», την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ των Προκρίτων του Μπόρνο στο οποίο μετέχουν πρώην πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι καθώς και ηγέτες τοπικών φυλών.

«Είναι σαφές ότι ο άμεσος στόχος τους είναι το Μαϊντουγκούρι. Ζητούμε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να οχυρώσει την πόλη και τα περίχωρά της», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι αντάρτες τρέφουν τη φιλοδοξία να επιτεθούν στην πόλη απ’ όλες τις πλευρές. Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για αυτό από τις τοπικές υπηρεσίες πληροφοριών», συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με το Φόρουμ, από τα 4,1 εκατομμύρια των κατοίκων του Μπόρνο, περισσότεροι από τους μισούς έχουν καταφύγει στο Μαϊντουγκούρι, το ιστορικό λίκνο της Μπόκο Χαράμ, και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Από τον Μάιο του 2013 η πολιτεία Μπόρνο και οι γειτονικές πολιτείες Ανταμάουα και Γιόμπε έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προέλαση της Μπόκο Χαράμ η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη Νιγηρία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί όμως, οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας αδυνατούν να σταματήσουν τους ισλαμιστές, οι επιθέσεις των οποίων εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Οι Πρόκριτοι κάλεσαν την κυβέρνηση να δράσει άμεσα καθώς οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλές κοινότητες στα ανατολικά και τα νότια του Μαϊντουγκούρι.

Πρόσφατα η Μπόκο Χαράμ κατέλαβε την πόλη Μπάμα, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από το Μαϊντουγκούρι, όμως ο στρατός υποστηρίζει ότι εκδίωξε τους ισλαμιστές και την ανέκτησε.