Έμμεση απάντηση στον ιταλό πρωθυπουργό και τον χαρακτηρισμό «δικτάτορα» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χρησιμοποίησε έδωσε ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την υπόθεση Sofagate.

Ο Ερντογάν ανέφερε στην τοποθέτησή του πως η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία έχουν φτάσει σε φριχτά επίπεδα το τελευταίο διάστημα. «Η ισλαμοφοβία έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για πολιτικούς της Δύσης που θέλουν να καλύψουν τις δικές τους αποτυχίες», σημείωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Φωτογραφίζοντας» τον Μάριο Ντράγκι, ο Ερντογάν σημείωσε πως «οι πολιτικοί που αποτυγχάνουν στην εξωτερική πολιτική, στριμώχνονται στο εσωτερικό και τον προσωπικό τους ανταγωνισμό, τον βάζουν μπροστά από το καθήκον τους, κρύβουν την ανεπάρκειά τους, επιτιθέμενοι προσωπικά σε εμένα αλλά κι εναντίον των Μουσουλμάνων», όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

Οι σχέσεις Ρώμης – Άγκυρας είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά τις δηλώσεις Ντράγκι. Σύμφωνα μάλιστα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η Άγκυρα αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος, την Πέμπτη χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο. Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, όπως γράφει η La Repubblica, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Η τουρκική οργή για τη δήλωση Ντράγκι

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Παρασκευή μια ανακοίνωση, στην οποία είναι εμφανής η ενόχληση της Άγκυρας για όσα είπε ο Ντράγκι. «Ο ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε αμέσως στο υπουργείο μας το βράδυ της 8ης Απριλίου για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με τον πρόεδρο μας, την ίδια ημέρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός και υπεύθυνος για θέματα ΕΕ κ. Φαρούκ Καϊμακτζί τόνισε στον πρέσβη ότι καταδικάζουμε έντονα τις δηλώσεις του διορισμένου ιταλού πρωθυπουργού που είχαν ως στόχο τον πρόεδρο μας Ερντογάν, έναν ηγέτη που έλαβε το υψηλότερο ποσοστό λαϊκής ψήφου στην Ευρώπη, και ότι περιμένουμε να αποσυρθούν οι άδικες και κακοήθεις δηλώσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη φιλία και συμμαχία Τουρκίας – Ιταλίας.

Διαμηνύθηκε επίσης στον πρέσβη ότι οι δηλώσεις σχετικά με τη διευθέτηση των καθισμάτων για τη συνάντηση της Τετάρτης που έγιναν χωρίς τη γνώση της εθιμοτυπίας είναι απαράδεκτες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοξενία της Τουρκίας

Η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε άσκοπες και κακοπροαίρετες αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ και θεωρεί ότι οι προσπάθειες να σαμποτάρουν τη θετική ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι μάταιες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Οι αντιδράσεις στην Άγκυρα για όσα είπε ο Ντάγκι είναι έντονες, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, να σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter: «Καταδικάζουμε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, για τα ατυχή λόγια του σχετικά με τον πρόεδρό μας.

Κύριε Ντράγι, δεν είμαστε δικτάτορες! Αν θέλετε να δείτε έναν δικτάτορα, κοιτάξτε την ιστορία σας, κοιτάξτε τον Μουσολίνι».