Το Ισραήλ πιθανόν διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης στη Γάζα, επισημαίνει σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την επομένη της ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού για την έναρξη εσωτερικών ερευνών για πιθανά λάθη που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου αυτού.

H οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRW, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι διερεύνησε τρία περιστατικά στα οποία το Ισραήλ προκάλεσε «το θάνατο πολλών αμάχων κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου».

Οι έρευνες αφορούν τους βομβαρδισμούς στις 24 και 30 Ιουλίου δύο σχολείων του ΟΗΕ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα οποία είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι για να γλυτώσουν από τις μάχες. Η τρίτη έρευνα αφορά την εκτόξευση τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου στις 3 Αυγούστου σε τρίτο σχολείο στη Ράφα, στο νότο.

Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι, μεταξύ τους 17 παιδιά, σύμφωνα με το HRW. «Οι δύο πρώτες επιθέσεις (…) δεν αφορούσαν στρατιωτικούς στόχους ή αλλιώς ήταν επιθέσεις παρανόμως δυσανάλογες. Η τρίτη επίθεση στη Ράφα ήταν, αν δεν είναι δυσανάλογη, τότε απερίσκεπτη».

«Οι παράνομες αυτές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εκ προθέσεως, συνεπώς σκόπιμα και απερίσκεπτα, είναι εγκλήματα πολέμου» προσθέτει το HRW.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε τη διενέργεια πέντε εσωτερικών ποινικών ερευνών για πιθανά λάθη από την πλευρά του, στη διάρκεια της σύγκρουσης (8 Ιουλίου-26 Αυγούστου).

Μία από τις πέντε έρευνες αφορά ένα περιστατικό που εξέτασε το Παρατηρητήριο. Πρόκειται για τον βομβαρδισμό στις 24 Ιουλίου σχολείου του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι άλλες τέσσερις αφορούν το βομβαρδισμό σε παραλία στη βόρεια Γάζα που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων παιδιών, το θάνατο μιας γυναίκας μπροστά από το σπίτι της, ενώ αυτή είχε συνεννοηθεί για την αναχώρησή της από το σπίτι της με τον ισραηλινό στρατό, κακοποιήσεις σε βάρος ενός κρατουμένου και κλοπές που διέπραξε στρατιώτης σε ένα παλαιστινιακό σπίτι.

«Το Ισραήλ έχει μακροχρόνιο παθητικό αποτυχιών όσον αφορά τις αξιόπιστες έρευνες για τα δικά του εγκλήματα πολέμου», επισημαίνει το HRW.

Οι Παλαιστίνιοι απειλούν να μηνύσουν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνέστησε επιτροπή για να ερευνήσει «όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, “κυρίως στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας” στη διάρκεια του πολέμου.

Στον πόλεμο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2.140 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Από ισραηλινής πλευράς, σκοτώθηκαν 67 στρατιώτες και έξι άμαχοι.