Φιλορώσοι αυτονομιστές και ουκρανοί πολιτοφύλακες στο πλευρό των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, όπως απαγωγές και βασανιστήρια, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγορεί επίσης τη Ρωσία για εμπλοκή στη σύγκρουση.

«Όλες οι πλευρές της σύρραξης επέδειξαν αδιαφορία για τη ζωή των πολιτών και κατάφωρη αμέλεια ως προς την τήρηση των διεθνών τους υποχρεώσεων», καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα (Κυριακή) στο Κίεβο.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας παρόντες στο πεδίο της σύγκρουσης πριν από την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός της Παρασκευής, συνέλεξαν πληροφορίες για απαγωγές, για περιπτώσεις βασανισμού και για ανθρωποκτονίες από τους αυτονομιστές.

Η Διεθνής Αμνηστία δέχθηκε επίσης αξιόπιστες πληροφορίες για απαγωγές και ξυλοδαρμούς εκ μέρους των ταγμάτων των εθελοντών που δρούσαν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και για «τυφλούς» βομβαρδισμούς εκ μέρους των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η οργάνωση ζητεί από τις ουκρανικές αρχές την έναρξη έρευνας για τις πληροφορίες για την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Απουσία μίας ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να διατηρήσουν επί πολλές γενιές ανοικτές τις πληγές αυτού του πολέμου», προειδοποιεί ο Σαλίλ Σέτι.

Βασιζόμενη και σε δορυφορικές φωτογραφίες , η οργάνωση θεωρεί επίσης ότι φαίνετα καθαρά ότι «η Ρωσία συντηρεί τη σύρραξη, τόσο μέσω της απευθείας εμπλοκής της, όσο και μέσω της υποστήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας».

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την διαρκή ροή οπλισμού και άλλων πόρων προς τους αντάρτες που ενέχονται σε «κατάφωρες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτές οι δορυφορικές φωτογραφίες, οι πληροφορίες για τη σύλληψη ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας και οι μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες στρατιώτες και ρωσικά στρατιωτικά οχήματα διέσχισαν τα σύνορα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: πρόκειται για διεθνή ένοπλη σύγκρουση», επιμένει ο Σαλίλ Σέτι.