Στρατιωτική άσκηση στη Λετονία ως τμήμα μιας μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Γερμανία πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ σε μια έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης των ηγετών των κρατών μελών της συμμαχίας «να υπερασπιστούν τα κράτη- μέλη της Βαλτικής από τον αυταρχισμό της Ρωσίας».

Συνολικά, 2.000 στρατιώτες από εννέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην επταήμερη άσκηση που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα και φέρει την κωδική ονομασία «Σταθερό Ακόντιο 2».

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους λαούς μας ότι είμαστε σε θέση να τους προστατεύσουμε», δήλωσε ο στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντόμρος διοικητής της στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Μπρουνσούν της Ολλανδίας ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση. Από την Παρασκευή το βράδυ περίπου 500 αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο αεροδρόμιο Λιελβάρντε, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα Ρίγα της Λετονία μαζί με εκατοντάδες οχήματα και αεροσκάφη ως τμήμα της άσκησης που ουσιαστικά προσομοιώνει την ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ σε μια άλλη χώρα σε κατάσταση κρίσης.

«Σίγουρα πάνω από όλα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσους θέλουν να απειλήσουν το ΝΑΤΟ, ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να επιχειρήσουν. Το ΝΑΤΟ θα υπερασπίζεται πάντα και θα προστατεύει τους πολίτες του» ανέφερε επίσης ο Ντόμρος μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ρίγα. «Έχουμε μια νέα απειλή. Είναι διαφοροποιημένη και πιο δυναμική από ποτέ. Ως εκ τούτου, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Για το σκοπό αυτό, χτίζουμε δυνάμεις που μπορούν να δώσουν μια απάντηση σε αυτή την απειλή μέσα σε 48 ώρες», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Εντ Ντέιβις σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Λετονίας LTV.

Το ΝΑΤΟ για να αποδείξει τη δέσμευση του στην υπεράσπιση των μελών της συμμαχίας, θα πραγματοποιήσει παρόμοιας κλίμακας στρατιωτικές στη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ουκρανία, την Πολωνία μέσα στο φθινόπωρο.