Οι ουκρανικές αρχές και οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέληξαν νωρίτερα σήμερα σε μια συμφωνία για την υποχώρηση των δυνάμεών τους και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, έπειτα από τη συμφωνία για την κήρυξη εκεχειρίας στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Χάιντι Ταλιαβίνι.

«Εξακολουθήσαμε τις διαβουλεύσεις και καταλήξαμε σε πολλές συμφωνίες», είπε η Ταλιαβίνι, εξηγώντας πως τα μέρη συμφώνησαν «σε εκεχειρία», σε μια συμφωνία «για την υποχώρηση των στρατευμάτων και των βαρέων όπλων» των δύο πλευρών από τα μέτωπα, την «πρόσβαση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια» και μια «ανταλλαγή αιχμαλώτων βάσει της αρχής ‘όλοι για όλους’», είπε η Ταλιαβίνι.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η υποχώρηση των δυνάμεων και ιδίως των βαρέων όπλων από τα μέτωπα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, πως οι αιχμάλωτοι ενδέχεται να απελευθερωθούν ακόμη και αύριο, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ.

Όπως είπε ο ίδιος συμφωνήθηκαν 12 βήματα —συμπεριλαμβανομένης και της αποκέντρωσης των εξουσιών— για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στις κατά πλειονότητα ρωσόφωνες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

«Αναμένουμε, στο πολύ εγγύς μέλλον, την απελευθέρωση των ομήρων, πιθανότατα θα γίνει αύριο», δήλωσε ο Ποροσένκο μιλώντας αγγλικά σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO. «Αυτό βασίστηκε. . . στο ειρηνευτικό μου σχέδιο».

Ο ίδιος είπε πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια σημαντική και ευρεία αποκέντρωση των πολιτικών εξουσιών και να εκχωρήσει επίσης σημαντική ελευθερία στις κυβερνήσεις των περιφερειών όσον αφορά την οικονομία. Ακόμη, είπε ότι μπορεί να εκχωρηθεί στις περιφέρειες το δικαίωμα να επιλέγουν την επίσημη γλώσσα, ενώ υποσχέθηκε μια αμνηστία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης.

Ο Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος εκπροσώπησε το Κίεβο στις συνομιλίες στο Μινσκ, σχολίασε πως όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν την αποκατάσταση της ειρήνης. Πάντως, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το καθεστώς των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Κούτσμα είπε πως αναμένει πως η πρώτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει της συμφωνίας πιθανόν θα αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία αύριο Σάββατο.

Εξάλλου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καλωσόρισε τη συμφωνία για την εκεχειρία, αλλά είπε πως οι κυρώσεις της ΕΕ θα πρέπει να επιβληθούν έως ότου υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκεχειρίας.

«Η εκεχειρία είναι καλή είδηση. Νομίζω ότι χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά εάν και κατά πόσον είναι μια εκεχειρία ή εάν περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση. . . να γίνει αληθινή πρόοδος επί ενός κατάλληλου σχεδίου ειρήνευσης».

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι κυρώσεις. . . θα επιβληθούν, αλλά φυσικά εάν υπάρξει εκεχειρία και ένα κατάλληλο σχέδιο ειρήνευσης αρχίσει να εφαρμόζεται, τότε ασφαλώς θα είναι σωστό να εξετάσουμε και να δούμε το πώς αυτές οι κυρώσεις θα αρθούν, εάν εκπληρώνονται σαφείς όροι», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Ο ΓΓ του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα πως η εκεχειρία θα σημάνει την «έναρξη μιας εποικοδομητικής πολιτικής διαδικασίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε επίσης σήμερα τη συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών και ζήτησε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο» μηχανισμό ελέγχου για την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο Μπαν χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας «και ενθάρρυνε όλους όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία να επιδείξουν καλή θέληση και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της».

Ο Μπαν «υπογράμμισε ότι ένας έλεγχος και μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη εποπτεία είναι απαραίτητα στοιχεία για να εφαρμοστεί με επιτυχία η εκεχειρία και το ειρηνευτικό σχέδιο».

Πιο μακροπρόθεσμα, ο γ.γ. του ΟΗΕ ευχήθηκε να υπάρξει «μια βιώσιμη ειρήνη βασισμένη σε μια λύση που θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Μπαν «προσέφερε την πλήρη υποστήριξη του ΟΗΕ» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί «αν οι δύο πλευρές το ζητήσουν», χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο οργανισμός.

Επίσης «χαιρέτισε τις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι οποίες έπαιξαν ρόλο στη σημερινή πρόοδο και ενθάρρυνε τη συνέχιση των επαφών αυτών», σημείωσε ο Ντιζαρίτς μιλώντας στους δημοσιογράφους.