Η Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες υπέγραψαν μια συμφωνία για να τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία από τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ότι οι απεσταλμένοι στο Μινσκ συνήψαν μια συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγη ώρα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά όμως ο Ποροσένκο έκανε γνωστό πως δίνει διαταγή στις ουκρανικές δυνάμεις να παύσουν πυρ από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αποτελεσματική διεθνής εποπτεία» της τήρησης της εκεχειρίας, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον μηχανισμό ελέγχου που επιθυμεί. Επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι» για να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Ο Σερχίι Ταρούτα, κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ —όπου μαίνονταν μάχες νωρίτερα σήμερα— επιβεβαίωσε επίσης ότι υπεγράφη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αναμένει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειές της.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαίωσε ότι συνήφθη συμφωνία εκεχειρίας. Υπεγράφη ένα πρωτόκολλο το οποίο κηρύσσει εκεχειρία από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, δήλωσε η Χάιντι Ταλιαβίνι, μια αντιπρόσωπος του Οργανισμού στις συνομιλίες της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) ανακοίνωσε επίσης την κήρυξη εκεχειρίας με την υπογραφή του πρωτοκόλλου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μέσω Twitter.

Όμως ένας ηγέτης των αυτονομιστών, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία.

«Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.