Σε καραντίνα μπήκε η κινεζική πόλη Ρουίλι, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Μιανμάρ, μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Η εστία αυτή στην επαρχία Γιουνάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας, αποτελεί τη μεγαλύτερη συρροή κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που ανακοινώνεται στην χώρα εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Η Ρουίλι, πόλη 210.000 κατοίκων, κατέγραψε επίσης τρία ασυμπτωματικά κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι οι τρεις ασυμπτωματικοί που διαγνώστηκαν με τον νέο κορονοϊό είναι πολίτες της Μιανμάρ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τα κινεζικά σύνορα είναι κλειστά εδώ και έναν χρόνο. Η Ρουίλι αποτελούσε πριν από την επιβολή των περιορισμών για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19 ένα σημαντικό μεθοριακό σημείο διέλευσης με την πόλη Μιζ, στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι θα «καταστείλουν αυστηρά τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων» όπως και τα δίκτυα διακινητών και αυτούς που φιλοξενούν ανθρώπους που έχουν περάσει παράνομα τη μεθόριο.

Ωστόσο οι αρχές δεν συνέδεσαν συγκεκριμένα τον εντοπισμό των κρουσμάτων αυτών με ενδεχόμενες διελεύσεις των συνόρων από πολίτες που διέφυγαν από την Μιανμάρ.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ προκάλεσε φόβους για μαζική φυγή του πληθυσμού στο εξωτερικό στην περίπτωση που η βία εντεινόταν.

Η καραντίνα στην Ρουίλι επιβλήθηκε για μια εβδομάδα. Οι κάτοικοι δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το σπίτι τους χωρίς συγκεκριμένο λόγο και μόνον ένας άνθρωπος από το κάθε νοικοκυριό μπορεί να αναλάβει τον ανεφοδιασμό του, με άδεια.

Η Κίνα, στην οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019, έχει ουσιαστικά εξαλείψει την επιδημία από την άνοιξη του 2020.

Ο επίσημος απολογισμός της χώρας σε κρούσματα του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε λίγο περισσότερα από 90.000 και σε θανάτους που οφείλονται στην COVID-19 σε 4.636.

(φωτογραφία αρχείου)